Les falles de la Pobla de Segur, les primeres en arribar al Pallars

La localitat poblatana dóna avui el tret de sortida a les falles pallareses | Aquesta festivitat se celebra cada any al Pirineu, en acostar-se Sant Joan i amb l'arribada del solstici d'estiu

Jordi Ubach
17 de juny del 2015
Actualitzat a les 15:02h
Baixada dels fallaires en l'edició de l'estiu passat.
Baixada dels fallaires en l'edició de l'estiu passat. | Jordi Ubach

Com cada 17 de juny, els fallaires i les pubilles de la Pobla de Segur ompliran aquest a tarda, vespre i nit els carrers del poble per a celebrar la tradicional baixada de falles en honor a la Verge de Ribera. L'Associació de Fallaires i Pubilles i l'Ajuntament de la Pobla de Segur organitzen anualment la baixada de falles de la localitat, per celebrar l'arribada del solstici d'estiu i la festivitat de la patrona del poble, la Verge de Ribera.
 
La festa comença amb l'ascens dels fallaires a la muntanya de Santa Magdalena. Amb la caiguda del sol, les pubilles, la mainada i la resta del poble es concentren al Molí de l'Oli i inicien la desfilada fins als peus de la muntanya on esperen a que arribin els fallaires amb les falles enceses. Un cop retrobats, les parelles tornen a pujar al poble, fan l'ofrena floral a la Verge de Ribera i ballen la sardana de la Pobla de Segur al voltant de la foguera de la Plaça de La Pedrera.
 
Aquestes tradicions rememoren les festes que se celebraven antigament al Pirineu per la nit de Sant Joan. Festes paganes que exaltaven el sol com a símbol de fertilitat i que utilitzaven el foc per donar continuïtat a la llum del dia. A la Pobla de Segur, les falles van començar el 1959. Els pobles d'Isil i Alins se sumaran a la festa la setmana vinent, per la revetlla de Sant Joan.
 

Foto de grup de les pubilles de l'any 2014. Foto: Jordi Ubach


Les falles de la Pobla de Segur estan incloses en la Candidatura 'Falles, Haros i Brandons Patrimoni Immaterial de la Humanitat a la UNESCO', presentada conjuntament entre els governs andorrà, francès i espanyol, amb la intenció de que les falles del Pirineu siguin incloses en la llista de l'organisme cultural de l'ONU.