Reivindiquen l'augment del cabal del Segre al seu pas per Lleida com una qüestió de «dignitat»

Els veïns de Pardinyes es queixen que la poca aigua que baixa pel riu fa proliferar els insectes i en limita els usos lúdics

per ACN, Lleida | 15 de juny de 2015 a les 09:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de juny de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El lema de la festa era 'Volem el Segre viu amb aigua al riu' Foto: Estela Busoms


Unes 300 persones han participat aquest diumenge al migdia a la tercera edició de la Festa del Riu, una acció festiva i reivindicativa per reclamar l'augment del cabal ecològic del Segre al seu pas per Lleida. L'han organitzada l'entitat Lleida Ambiental i l'Organització de Veïns de Pardinyes. En aquest barri els veïns es queixen que el poc cabal del Segre en limita les activitats lúdiques i fa proliferar els insectes, sobretot ara amb l'arribada de la calor. Des del grup ecologista Ipcena, el seu president, Antoni Rodríguez, ha fet una crida a la implicació política per dignificar el riu.


"És un tema de salut pública, de dignitat i de compromís polític, no es pot abandonar així un bé públic", ha dit. Amb el lema "Volem el Segre viu amb aigua al riu" es reclama el cabdal ecològic de 14 a 18 metres cúbics per segon que es va aprovar al ple de la Paeria l'any 2012. Asseguren que actualment el cabal que baixa és d'entre 1 i 3 metres cúbics per segon, per tant, no s'arribaria ni al que fa aprovar fa poc menys d'un any la Confederació Hidrogràfica de d'Ebre. Cal recordar que a finals de juliol de l'any passat la CHE va aprovar un cabal ecològic mínim pel Segre d'entre 3,5 i 5 metres cúbics per segon més l'alliberament de cabals addicionals un o dos cops per setmana entre els mesos de març i octubre.

El Segre veu reduït el seu volum d'aigua abans d'arribar a Lleida per les concessions que en tenen les elèctriques i els regants. Segons els organitzadors, l'objectiu fonamental de la Festa del Riu consisteix a assolir a curt termini el compromís de les administracions per tal d'aconseguir el cabdal mínim ambiental que permeti mantenir el Segre en condicions d'equilibri ecològic i de fer del riu una artèria de la ciutat de Lleida, potenciant els usos lúdics i educatius. 


La Festa del Riu va ser iniciativa de l'entitat Lleida Ambiental. El seu portaveu, Xavier Eritja, ha explicat que aquest acte pretén vincular la ciutadania en la recuperació del riu començant pels barris que tradicionalment hi han tingut més vinculació, com el de Pardinyes, a través de la pesca o el piragüisme. També ha recordat que fins als anys 70 del segle passat era habitual banyar-se al riu, cosa que ara ja ningú fa.

 

 

Arxivat a:
Societat, Cabal, Lleida, Segre, Cabal
Participació