Vidal serà el nou alcalde de Balaguer

El PSC decideix donar suport al candidat d'ERC en una assemblea molt tensa i en la que no s'ha arribat ni a votar | El primer secretari socialista amenaça en plegar del partit, i el candidat deixa caure que podria renunciar a l'acta de regidor després de la investidura | El líder republicà aconsegueix els 9 vots que li donen la majoria per ser el nou batlle de la capital de la Noguera

Àlvar Llobet
12 de juny del 2015
Actualitzat a les 12:11h
Jordi Ignasi Vidal, candidat d'ERC
Jordi Ignasi Vidal, candidat d'ERC | Àlvar Llobet

Jordi Ignasi Vidal serà el nou alcalde de Balaguer. El candidat d'ERC ha rebut aquest dijous a la nit el suport del PSC, que ha decidit en assemblea donar-li la confiança per investir-lo alcalde aquest dissabte. El líder republicà compta ara mateix amb els 9 vots que li donen la majoria per ocupar el despatx d'alcaldia, que són els cinc del seu propi partit, els tres dels socialistes i el del regidor d'Ara Sí Balaguer, que ja va anunciar que li donaria suport tot just després dels comicis. Aquests sufragis a favor de Vidal podrien ampliar-se encara més si la CUP decideix donar-li també suport, un extrem que encara no està clar i que es decidirà aquest divendres en assemblea i en la darrera reunió que mantindran els dos partits.

L'assemblea del PSC provoca una guerra interna al partit

La decisió de donar suport a Vidal que ha pres aquesta nit el PSC s'ha fet en un clima enrarit i de molta tensió en el que el primer secretari, Albert Saiz, i el candidat, Carlos Garcia, s'han tirat els plats pel cap en diversos moments de la reunió, que ha durat gairebé tres hores.

El vot favorable al líder d'ERC s'ha articulat sense una votació secreta ni tampoc a mà alçada. Fonts consultades per NacióLleida asseguren que la direcció del partit ha llençat la pregunta a l'aire sobre l'opció de donar suport al candidat republicà, una qüestió que ha estat avalada per la militància de forma genèrica. Al marge d'aquesta votació 'a la búlgara', l'assemblea ha servit per veure també la mala sintonia entre Garcia i Saiz, que ha amagat en dimitir com a primer secretari després de la investidura.

Saiz podria deixar la primera secretaria i Garcia abandonar l'acta de regidor

Aquesta voluntat que pot prendre Saiz ha estat seguida per Garcia, que ha indicat que també podria deixar la regidoria després de votar Vidal com alcalde aquest dissabte. El candidat del PSC el 24-M lamenta que el partit no li hagi donat la confiança suficient a l'hora de negociar amb ERC les condicions per la investidura, un fet que l'hauria portat a amagar en marxar del consistori poques hores després de jurar el càrrec.

A hores d'ara, Vidal té la majoria absoluta per prendre la vara d'alcalde a la capital de la Noguera, però fonts del mateix partit socialista alerten que aquesta unitat de vot es podria arribar a trencar el dia de la votació atenent a la polèmica interna que ha viscut el partit aquest dijous i que el vot és secret. En aquest context, pren especial rellevància el que acabi decidint la CUP, un partit que té a les mans el blindatge de l'alcaldia per ERC.

La CUP exigeix mesures de transparència, però és optimista

El líder de la formació independentista, Carles Mateu, ha assegurat a aquest diari que el partit és conscient "que pot passar alguna cosa estranya", i ha assegurat que la pilota és ara mateix a la teulada d'ERC, que ha d'acceptar les propostes que ha fet la CUP en matèria de transparència i participació. "Un canvi d'alcaldia no es basa només en el nom" ha assegurat Mateu, que s'ha mostrat optimista sobre la possibilitat d'arribar a un acord amb els republicans aquest divendres.