El Govern notifica a Ipcena que tancarà l'aeròdrom d'Alfés

Territori i Sostenibilitat remarca, però, que la decisió quedaria sense efecte en cas que el TSJC estimés la nul·litat del procés tal com reclama el Reial Aeroclub de Lleida

per ACN, Lleida | 9 de juny de 2015 a les 16:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de juny de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

L'Aeròdrom d'Alfés Foto: ACN


El Departament de Territori i Sostenibilitat ha notificat a l'entitat ecologista Ipcena la resolució en què ordena, en un termini de dos mesos, el cessament de les operacions d'enlairament i aterratge d'aeronaus a l'aeròdrom d'Alfés (Segrià), per donar compliment a la sentència del TJSC, ratificada pel Tribunal Suprem, que obliga a posar fi a la pràctica de l'aviació esportiva a l'aeròdrom lleidatà. Tot i això, en la resolució, Territori i Sostenibilitat remarca que aquesta quedaria "sense efecte" en el cas que el TSJC dictés resolució estimant l'incident de nul·litat d'actuacions formulat per Reial Aeri Club Lleida "que anul·laria, per tant, la sentència que obliga a tancar l'aeròdrom d'Alfés".


Ipcena ha rebut aquest dimarts per part de la secretaria d'Infraestructures i Mobilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat, signada pel secretari d'Infraestructures, Ricard Font, la resolució que notifica a l'entitat ecologista les actuacions empreses pel Govern per tal de donar compliment, en un termini de dos mesos, a la sentència del TSJC, ratificada posteriorment pel Suprem, que obliga a posar fi a la pràctica de l'aviació esportiva a l'aeròdrom d'Alfés en considera-la incompatible amb la preservació de l'espai natural de l'entorn.

Per Ipcena la resolució del Govern suposa "l'últim tràmit per al desmantellament de l'aeròdrom d'Alfés", desprès de la publicació el 2 de juny al DOGC de l'anul·lació de l'articulat del Pla d'aeroports que emparava l'activitat del Reial aeri Club Lleida en l'espai natural de la Timoneda d'Alfés tal com exigia la sentència judicial.


En concret, la resolució ordena, per part de Territori i Sostenibilitat, el cessament de les operacions d'enlairament i aterratge d'aeronaus a l'aeròdrom d'Alfés, i "la realització de les gestions necessàries davant les autoritats competents en matèria d'Aviació Civil als efectes oportuns". En aquest sentit, el Govern fixa un termini de dos mesos a partir de la data de la resolució -del 3 de juny del 2015- "per fer possible la realització tant de les gestions de caràcter administratiu i tècnic, relatives al cessament operatiu de l'aeròdrom, com de l'adopció de les mesures que han de permetre el trasllat a l'Aeroport de Lleida-Alguaire de les operacions que actualment s'hi desenvolupen a l'aeròdrom d'Alfés".

A l'espera de la decisió del TSJC sobre la petició del Reial Aeri Club de Lleida que sol·licita la nul·litat del procés


Tot i això, el Govern remarca en la resolució notificada a Ipcena que el document "quedarà sense efecte en el cas que el TSJC dicti resolució estimant l'incident de nul·litat d'actuacions formulat pel Real Aeri Club de Lleida, i anul·lant, per tant, la sentència que és objecte 'execució per la present resolució".  

L'aeròdrom s'ubica enmig d'una timoneda reconeguda com a PEIN (Pla d'Espais d'Interès Natural) i declarada zona d'especial protecció d'aus (ZEPA). Els ecologistes fa anys que denuncien la incompatibilitat de l'activitat aèria amb la preservació d'aquesta àrea protegida i la justícia els ha donat la raó. Fa unes setmanes, el Tribunal Suprem va convertir en ferma una resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que comportava el tancament de la instal·lació i el seu trasllat a l'aeroport d'Alguaire (Segrià).

 

 

Participació