Apple presenta Music i els seus nous sistemes operatius

iOS 9, OS X 10.11 i watchOS 2, a disposició de desenvolupadors | Apple Music, la proposta d'Apple per «ordenar» la música a Internet, amb una subscripció de 10 dòlars al mes

Miquel Serrabassa
09 de juny del 2015
Actualitzat a la 1:13h
El nou OS X El Capitan ja està disponible per a desenvolupadors
El nou OS X El Capitan ja està disponible per a desenvolupadors | Apple
Apple ha presentat avui, en el marc de la conferència WWDC per a desenvolupadors, amb diverses novetats que, en alguns casos, ja havien estat al centre de la rumorologia que apareix setmanes o mesos abans de les presentacions de la companyia.

OS X 10.11 El Capitan
 

La nova versió del sistema operatiu per a ordinadors d'escriptori i portàtils d'Apple rep el nom d'un cim del parc nacional de Yosemite, El Capitán. Aquesta nova versió incorpora la possibilitat de treballar en pantalla partida amb diverses aplicacions, i es centra sobretot en la millora del rendiment, així com en petites novetats en aplicacions com la de correu electrònic, Safari o els gestos, entre d'altres.

Així, la nova versió d'OS X es centrarà en millorar el rendiment i la durada de la bateria, més que no pas d'afegir novetats que, de fet, ja havien anat arribant en versions anteriors, i ara calia polir-les.

Més informació, en anglès, al web d'Apple

iOS9

L'iOS, el sistema operatiu per a iPhone, iPod i iPad, arriba a la versió 9 amb millores a Siri, que encara no arribarà en català, i, com en el cas de l'OS X, es centra en millores de rendiment i de durada de la bateria, a més d'incorporar l'opció a l'iPad d'executar dues aplicacions alhora en pantalla partida, també com l'OS X.
 

Apple ha mostrat als desenvolupadors com serà el nou iOS Foto: Apple



Siri, doncs, s'acosta una mica més a Google Now tenint en compte el context i responent-nos sense que haguem de preguntar, i oferint la possibilitat als desenvolupadors d'integrar millor les aplicacions perquè puguin interactuar-hi de manera més eficient.

Sobre l'opció d'executar dues aplicacions amb la pantalla dividida, només estarà disponible a partir de l'iPad Air 2, de manera que els dispositius anteriors no en podran gaudir, i possiblement tampoc haurien estat prou potents com per fer-ho amb garanties.

Més informació, en anglès, al web d'Apple

watchOS: l'Apple Watch, més interessant

El rebatejat sistema operatiu pel nou Apple Watch arriba a la seva segona versió. Entre les novetats en destaquen la possibilitat de fer servir fotografies pròpies com a imatge del rellotge, o d'avançar en el temps per veure temperatures o apunts de calendari. A més, els programadors podran desenvolupar eines per a mostrar informació per mostrar-la a la pantalla de l'hora.
 

watchOS 2, el nou sistema operatiu per a l'Apple Watch Foto: Apple



També als programadors, Apple els permetrà traslladar la lògica de l'aplicació de l'iPhone, que executa actualment les tasques de computació, al rellotge; i obre la possibilitat a les aplicacions per accedir al micròfon o a l'altaveu del rellotge, així com a informació de l'acceleròmetre o de salut, així com a la corona digital com a dispositiu d'entrada, entre d'altres.

Totes aquestes opcions fan de l'Apple Watch un element més interessant de cara a la seva arribada a les botigues catalanes el proper 26 de juny, tot i que com en tots els productes d'Apple, probablement la segona iteració del rellotge ofereixi força millores respecte a l'actual.

Més informació, en anglès, al web d'Apple

Apple Music: el proper episodi de la música

Jimmy Iovine, cofundador de Beats -empresa que va adquirir Apple-, ha començat parlant de la problemàtica per les discogràfiques a principis del segle XXI, anomenant Napster o Limewire, entre d'altres, per a presentar Apple Music, que ha de posar ordre en un ecosistema, el de la música -o, més ben dit, el dels músics professionals-, que no sempre ha acabat de trobar el seu lloc a Internet.
 
 

Apple Music, el nou servei de música que Apple ha presentat durant la darrera conferència de desenvolupadors Foto: Apple


Escoltar música sota demanda, rebre recomanacions o seguir artistes són algunes de les opcions, a més de ràdios i opcions per a compartir directament des de l'aplicació de Música dels dispositius d'Apple. Com a principals diferències amb altres serveis com Spotify, Apple proposa un sistema de llistes de reproducció amb un toc humà -més enllà de les llistes elaborades automàticament mitjançant algoritmes-, una ràdio (Beats1) que es pugui escoltar arreu del món cada dia durant les 24 hores i emetent des de 3 ciutats, i una millor connexió entre artistes i els seus seguidors.

El seu preu serà de 9,99 dòlars al mes per a un sol usuari o 14,99 per a famílies de fins a 6 persones, amb els tres primers mesos gratuïts.

Aquesta opció pot ser un competidor seriós per Spotify en l'àmbit dels clients de pagament, però com que no disposa d'opció gratuïta perdrà en xifres absolutes d'usuaris, tot i poder arribar a superar Spotify en beneficis, que precisament és el punt fort dels de Cupertino.

Més informació, en anglès, al web d'Apple

Les novetats, disponibles abans d'acabar l'any

De moment, totes les novetats que s'han presentat estaran disponibles perquè els desenvolupadors puguin començar a treballar-hi i adaptar els seus programes i aplicacions, i no arribaran al gran públic fins després de l'estiu, probablement quan arribin els anuncis dels nous models d'iPhone, al setembre, que seria el primer en incorporar l'iOS 9.

Per ara, sense nou Apple TV

Els rumors, però, també havien començat apuntant a un nou dispositiu Apple TV -per connectar a un televisor-, després que l'anterior veiés reduït el seu preu de 99 a 69 dòlars, però darrerament també s'havia especulat amb l'opció que el nou dispositiu no es considerava prou madur per presentar-lo. Finalment, no n'hem vist cap cita durant la presentació, així que de moment caldrà esperar.