Ecologistes i pagesos s'enfronten pel futur de l'aeròdrom d'Alfés

Una trentena de persones han anat fins a les instal·lacions, on els han rebut amb crits i xiulets

À.Ll / ACN
07 de juny del 2015
Actualitzat el 08 de juny a les 2:00h
Pagesos i ecologistes han topat aquest diumenge
Pagesos i ecologistes han topat aquest diumenge | Estela Busoms

La bicicletada organitzada pel grup ecologista Ipcena fins a la timoneda on s'ubica l'aeròdrom d'Alfés (Segrià) ha acabat amb un tensa topada amb els pagesos i partidaris de la infraestructura que els han rebut amb crits i xiulets. Hi havia una important presència policial i l'enfrontament verbal no ha anat a més però ha posat de manifest les posicions enfrontades sobre el tancament de l'aeròdrom. En principi la instal·lació té els dies comptats després que el Tribunal Suprem hagi donat la raó als qui consideren que els vols d'avionetes són incompatibles amb la preservació de la zona.Ara la Generalitat té dos mesos per fer complir la sentència, a menys que prosperi el recurs presentat per l'Aeroclub de Lleida al·legant indefensió en el procés.

La bicicletada que ha sortit de la plaça Ricard Vinyes de Lleida ha reunit una trentena de persones de totes les edats. S'ha organitzat per posar en valor l'espai protegit de la timoneda d'Alfés (Segrià) i reclamar el tancament immediat de l'aeròdrom un cop el Tribunal Suprem ha donat la raó als ecologistes. Ipcena proposa que les instal·lacions es converteixin en un centre d'interpretació de l'ecosistema dels secans de Lleida i dels ocells esteparis que hi habiten.

A l'arribada a l'aeròdrom els esperaven mig centenar de persones amb tractors i pancartes just davant de les instal·lacions, on aquest diumenge continuaven enlairant-se avionetes. El moment més tens ha estat quan han coincidit els dos grups i les bicicletes han passat entremig dels qui protestaven per les accions dels ecologistes. El portaveu d'Ipcena, Joan Vázquez, ha qualificat els fets de "lamentables" per les "provocacions i amenaces" que els han dirigit. També ha dit que és una "mostra de covardia" i que tothom ha d'assumir que la justícia avala el tancament d'unes instal·lacions privades ubicades sobre terrenys públics protegits.

L'aeròdrom s'ubica enmig d'una timoneda reconeguda com a PEIN (Pla d'Espais d'Interès Natural) i declarada zona d'especial protecció d'aus (zepa). Els ecologistes fa anys que denuncien la incompatibilitat de l'activitat aèria amb la preservació d'aquesta àrea protegida i la justícia els ha donat la raó. El Tribunal Suprem (TS) acaba de convertir en ferma una resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que comporta el tancament de la instal·lació i el seu trasllat a l'aeroport d'Alguaire (Segrià). 

El document estableix un termini de seixanta dies per completar el trasllat de l'activitat del Reial Aeri Club de Lleida des d'Alfés a Alguaire i el cessament de les operacions d'enlairament i aterratge a l'aeròdrom a partir d'aquell moment. L'únic que podria evitar-ho és que prosperés el recurs presentat per l'aeroclub.