ERC i PSC encaren la investidura de Jordi Ignasi Vidal a Balaguer

Els dos partits obren formalment les negociacions en una trobada que ha servit per calibrar la bona sintonia entre els candidats | El socialista Carlos Garcia manté la condició d'entrar a govern per votar els republicans el dia 13

Àlvar Llobet
04 de juny del 2015
Actualitzat el 05 de juny a les 15:11h
Jordi Ignasi Vidal, candidat d'ERC a l'alcaldia de Balaguer
Jordi Ignasi Vidal, candidat d'ERC a l'alcaldia de Balaguer | Àlvar Llobet

El canvi d'alcalde a Balaguer comença a prendre forma, però el procés per fer-ho possible no serà ràpid. La investidura com a batlle del líder d'ERC, Jordi Ignasi Vidal, és com aquells plats que necessiten cuinar-se a foc lent, però a la capital de la Noguera l'olla i els ingredients estan a punt. Republicans i socialistes han obert formalment les negociacions aquest dijous en una reunió en la que no s'ha arribat a cap acord polític en concret, però que ha servit per calibrar el grau de sintonia entre Vidal i Carlos Garcia, el candidat del PSC. El resultat, positiu. 

El socialista ha assegurat que en la trobada s'ha visualitzat una entesa que pot encatifar les reunions que mantindran els dos partits en els propers dies i on sí que s'hauran de posar damunt la taula les propostes i condicions per arribar a un acord que faci possible que els tres regidors del PSC se sumin als cinc d'ERC, els dos de la CUP i el d'Ara Sí per sumar la majoria absoluta necessària per tal que Vidal ocupi el despatx d'alcaldia balaguerí a partir del 13 de juny. Tal com va avançar NacióLleida, els republicans ja fa dies que van descartar la via d'investir Roigé, una postura que comença a assumir també Garcia, representant d'un partit que, en la seva gran majoria, aposta per tancar amb forrellat la porta al candidat de CiU després de quatre anys d'intensa lluita política.

Vidal, a un vot de ser alcalde

Roigé només disposa cinc vots, suficients per ser alcalde si Vidal no aconseguís els nou que li donarien la majoria absoluta, necessària per ell ja que ERC no va ser la força més votada el 24-M. Ara mateix, el republicà està a un sufragi de l'alcaldia, però necessita un sí del PSC, ja que sembla altament improbable que CiU i Ciutadans desequilibrin la balança al seu favor si es trenquessin les negociacions amb els socialistes.

El PSC vol entrar a govern

Tot i això, Garcia es manté ferm en la condició que imposa per votar ERC en el ple d'investidura; entrar a govern. Malgrat les discrepàncies internes que aquesta qüestió ha generat al PSC, el fet és que aquesta és una qüestió que s'haurà d'abordar en els propers dies atenent que no és un pacte fàcil d'acord amb la situació política que viu el país.

Si Vidal i Garcia segellen finalment un acord de Govern, caldrà tractar amb guants de seda l'espinós debat sobre el procés sobiranista, que prendrà volada ja a l'estiu amb les eleccions del 27-S a l'horitzó. Els dos polítics es poden entendre en temes de ciutat, però no encaixen ideològicament quan es parla de la independència de Catalunya.