La Generalitat inicia les fumigacions contra la mosca negra al Segre i al tram català del Cinca

L'aplicació del tractament ha permès reduir un 90% les picades de l'insecte respecte als anys en què no es duia a terme

Avui s'han iniciat les fumigacions al Segre i al Cinca
Avui s'han iniciat les fumigacions al Segre i al Cinca | Salva Miret
ACN
02 de juny del 2015
Actualitzat a les 12:45h

Els tècnics del Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i Montsià (CODE) han iniciat aquest dimarts el tractament per combatre la presència de mosca negra mitjançant fumigacions amb helicòpter a la part catalana del riu Cinca i al Segre, fins a l'entrada a la ciutat de Lleida. En les darreres setmanes el CODE ha dut a terme diverses prospeccions dels trams dels rius afectats. En aquest sentit, els tècnics van aprofitar el darrer mostreig dut a terme dilluns de la setmana passada per fumigar amb mitjans terrestres la canalització del Segre a la capital del Segrià.

El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, ha explicat que es faran els tractaments que siguin necessaris durant l'estiu. El CODE ha dut a terme les darreres setmanes diverses prospeccions dels trams del Segre i Cinca català per conèixer la densitat de larves i determinar la necessitat d'iniciar els tractaments. Aquestes prospeccions es continuaran fent periòdicament i dels seus resultats se'n desprendrà el nombre concret de fumigacions que es faran en els pròxims mesos, segons ha explicat el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré.

Durant el darrer mostreig, dut a terme dilluns de la setmana passada, els tècnics van aprofitar els treballs a la canalització del riu Segre a la ciutat de Lleida, fins a les comportes de la Mitjana, per aplicar, amb mitjans terrestres, la primera fumigació en aquest tram.

Nivells tolerables de la plaga per a la població

El tractament contra la mosca negra consisteix en un seguit d'abocaments en diversos punts d'ambdós rius d'un insecticida larvicida biològic molt específic i selectiu per a aquest tipus d'insectes per tal d'eliminar la possibilitat que les larves, dipositades en algues (macròfits) pels exemplars adults es puguin desenvolupar. En el cas del tram català del Cinca i el del Segre, des de l'Aiguabarreig i fins a la ciutat de Lleida, s'actua en una trentena de punts d'abocament en els quals s'hi distribueixen en total un miler de litres de l'insecticida en cadascuna de les fumigacions previstes.