Qui serà l'alcalde de Balaguer?

CiU no troba aliats mentre que ERC busca sinergies per possibilitar la investidura de Jordi Ignasi Vidal, un candidat vist amb simpatia per la majoria de formacions | La clau de volta del pacte la té el PSC, que planteja dubtes i posa condicions: entrar a govern

Àlvar Llobet
01 de juny del 2015
Actualitzat a la 13:49h
L'entrada de l'Ajuntament de Balaguer
L'entrada de l'Ajuntament de Balaguer | Àlvar Llobet

Una pregunta ronda per la capital de la Noguera després de les eleccions del 24-M. Qui serà l'alcalde de la ciutat? La candidatura de CiU, encapçalada per l'alcalde en la darrera legislatura, Josep Maria Roigé, va guanyar els comicis, però va perdre dos regidors i 700 sufragis. Aquest vot de càstig sumat a l'impuls d'ERC, que va empatar a cinc regidors amb els convergents, ha obert el panorama fins al punt que es contempla com una opció molt plausible un relleu al despatx d'alcaldia. Els pactes estan oberts, però el candidat republicà, Jordi Ignasi Vidal, compta, ara per ara, amb més simpaties que Roigé, que s'ha trobat amb totes les portes tancades.

Això vol dir que el candidat de CiU no té cap possibilitat de ser investit alcalde el proper dia 13 de juny? no. Roigé encara ho pot ser. La llei especifica que un batlle es pot escollir a partir de dos criteris. El de la majoria absoluta o el de la llista més votada. D'aquesta manera, si ERC no és capaç de sumar nou vots, els que donen la majoria absoluta al consistori balaguerí, l'alcaldia seria novament per Roigé, líder del partit que va tenir més vots a les eleccions. 

A ell li ha tocat moure fitxa el primer com a vencedor de les eleccions, però s'ha anat trobat amb les negatives de tots els partits, que no volen donar-li els seus vots en el ple d'investidura. ERC, el seu soci durant quatre anys, no li donarà suport perquè considera que amb els mateixos regidors pot fer el salt a l'alcaldia. Amb la porta dels republicans tancada, CiU s'ha topat amb el PSC, que actualment tampoc està disposat a donar-li suport. Sense aquests tres vots socialistes, Roigé ha anat a buscar els vots de la CUP, de Ciutadans i de Balaguer Ara Sí.

Els independentistes tenen una cosa clara; "No votarem Roigé com alcalde" assegura el seu cap de llista, Carles Mateu. Els unionistes, liderats per Albert López, han destacat a NacióLleida que votaran el seu propi candidat en el ple d'investidura, mentre que la formació de Joan Pla, la sorpresa dels comicis, ha explicat que la seva aposta per un canvi de govern a la ciutat passa per votar Jordi Ignasi Vidal com a primer edil.

Així les coses, ara per ara Roigé compta amb cinc vots, i Vidal amb sis, a tres de la majoria que el faria alcalde. En aquest context, pren especial rellevància el paper del PSC, que li pot treure l'alcaldia a Roigé si li dóna els seus tres vots a ERC. El focus a la ciutat és posa, doncs, en els moviments que faran els socialistes, molt crítics amb l'alcalde convergent des del 2011. L'interlocutor principal és Carlos Garcia, que en aquestes primera setmana no ha acabat d'estar en sintonia plena amb el sentiment general de la formació.

El xup xup intern a can PSC és un no a Roigé, i tot i que Garcia indica que la prioritat dels socialistes és fer un govern d'esquerres a la ciutat, apunta que la condició per investir Vidal serà la d'entrar a l'equip de govern. "Volem garantir l'estabilitat de l'Ajuntament de Balaguer", assegura. No obstant, Garcia no assegura que aquest acord pugui acabar sent una realitat ja que sospita que hi poden haver pressions de les cúpules dels partits per evitar que CiU perdi l'alcaldia.

ERC assegura que té les mans lliures per fer pactes

Aquest és un dels temes que més dubtes genera en aquest possible canvi d'alcaldia. CiU i ERC van segellar un pacte per garantir el camí cap a les eleccions del 27 de setembre i que passava per no agredir-se políticament als municipis. La Balaguer, com a segona ciutat de Lleida, és una carpeta que està sobre la taula dels dos partits, que tiren l'aigua al seu molí. El president de Convergència a Lleida, Ramon Farré, defensa que la llista més votada ha de ser la que tingui el govern, una tesi reblada també per Jordi Turull, portaveu de CiU al Parlament.

No són del mateix parer els republicans. El president d'ERC a Lleida, Carles Comes, indica que l'acord no s'està trencant, mentre que des de la federació de Balaguer s'assegura que ningú no ha donat cap ordre a l'hora de fer pactes, de manera que les mans de Vidal estan lliures per encaixar amb qui cregui.
 

Unió Democràtica insisteix en rebutjar l'alcaldia de Roigé

Les paraules de Jordi Turull van ser rebutjades, però, per Unió Democràtica de Catalunya a Balaguer, que en una piulada al seu twitter van deixar anar un "i què més" en referència a la possibilitat que Roigé conservés l'alcaldia. Curiosament, la direcció del partit a la ciutat no va considerar que aquest comentari fos objecte d'un pirateig informàtic com sí que ho van denunciar per un missatge on es demanava al partits que no donessin suport a CiU.