Descobreixen al Pallars Jussà unes pintures que podrien ser romàniques

La Generalitat investigarà les restes pictòriques, que no estan documentades

Redacció
27 de maig del 2015
Actualitzat a les 12:59h
Detall de les restes trobades al Pallars Jussà.
Detall de les restes trobades al Pallars Jussà. | Salud y románico

Un lleidatà, Rubén Oliver, ha descobert en una ermita del Pallars Jussà unes restes pictòriques no documentades que podrien ser d'origen romànic, en una petita ermita abandonada i en molt mal estat a la comarca del Pallars Jussà, segons avança el diari Segre. Un cop feta la troballa, Oliver ho va posar en coneixement a les autoritats de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, que manté en secret la ubicació exacta per preservar-ne la seva conservació.

Segons va explicar Oliver al mateix diari, "no he pogut trobar cap referència a aquestes pintures a l'Enciclopèdia Catalunya Romànica, ni tan sols a l'Arxiu Gavín", que compta amb fotos de més de vint mil esglésies, ermites i santuaris de tot Catalunya i més d'1,5 milions de documents sobre aquest patrimoni. Oliver és un veí d'Alfarràs de 49 anys que dedica gran part del seu temps lliure a documentar despoblats, masies, construccions de pedra seca i temples abandonats. 

Alguns experts apunten que el conjunt pictòric podria correspondre a la representació del Maiestas Domini a l'interior d'una màndorla, acompanyat del tetramorf, querubins i, a la part inferior de l'absis, un Sant Pere i una possible marededéu resant, entre altres personatges. Les pintures conserven el cromatisme romànic, apreciant-se en personatges, sanefes i decoracions colors com ocres, blaus, negres i rojos.
 

Detall de les restes trobades en una ermita del Pallars Jussà. Foto: Salud y románico


Adverteixen, però, que les pintures es troben a la intempèrie i exposades a una progressiva degradació, de forma que han requerit a Patrimoni que hi actuï amb celeritat. En cas de confirmar-se la rellevància de les pintures, Oliver reclamarà també la declaració de Bé d'Interès Cultural.