CiU conserva múscul a Lleida, on ERC s'impulsa i el PSC s'estavella com mai

Els republicans són, per primer cop, la segona força a la demarcació, mentre que el PSC cau a nivells del 1979 | Consulta els gràfics que mostren l'evolució política del territori a les eleccions municipals

Àlvar Llobet
27 de maig del 2015
Actualitzat a les 19:15h
Imatge d'un ple de la Diputació de Lleida
Imatge d'un ple de la Diputació de Lleida

Les eleccions municipals del passat diumenge han donat tres titulars polítics a la demarcació. El primer es centra en la força que conserva CiU, que tot i perdre pistonada, conserva l'hegemonia que va aconseguir a finals de la dècada dels anys 80. En nombre de vots, regidors i percentatges, la federació s'ha mantingut en el primer esglaó del podi polític, una fita que s'evidencia en els tres gràfics.

El segon titular que deixa el 24-M és el vigor que ha guanyat ERC, partit que ha anat mantenint una progressió en les darreres contestes electorals als municipis només trencada per la davallada patida després del primer tripartit. La força que ha obtingut el partit en el context del procés sobiranista l'ha catapultat a ser segona força a la demarcació de Lleida, que ha vist com el PSC perdia bous i esquelles com mai. Aquest és el tercer titular. Els socialistes no només no han pogut frenar la sagnia que venien patint des del 2007, sinó que aquests comicis han suposat un batzegada pel partit, protagonista d'una gràfica que en la seva darrera part cau en picat.

Així les coses, els equilibris han canviat força en la darrera dècada a Lleida. Des del 2007, el PSC ha perdut un total de 284 regidors al territori, una xifra que es tradueix en una pèrdua de 35.077 vots. Aquest descens contrasta amb l'augment d'ERC, que ha aconseguit 152 regidors més en dues eleccions i ha guanyat 9.478 edils. CiU, manté el tipus i guanya 42 regidors des del 2007 tot i perdre 4.495 sufragis.