La Paeria arriba a un acord per convertir-se en propietària de l'edifici de La Meta

A més del valor patrimonial, permetrà el desenvolupament urbanístic de la zona i del Pla de l’ Estació i dinamitzarà comercialment un extrem de l’Eix Comercial, ha destacat Àngel Ros

Redacció
22 de maig del 2015
Actualitzat a les 23:35h
La Paeria serà propietària de l'antiga farinera
La Paeria serà propietària de l'antiga farinera | Paeria

L’Ajuntament de Lleida ha arribat a un acord de voluntats amb la propietat de la Farinera la Meta i els Docs del costat de l’estació sobre les línies d’actuació que permetran a la ciutat poder disposar dels terrenys i edificis que actualment ocupen aquests dos edificis. 
El final d’aquest procés, segons ha explicat avui l’alcalde de Lleida , Àngel Ros, “representarà per a la ciutat no només recuperar per a l’interès públic els edificis de l’antiga farinera i dels Docs, sinó a més tenir el control del desenvolupament urbanístic del Pla de l’Estació”.

“L’aposta és que l’únic edifici del modernisme industrial de Lleida pugui ser desenvolupat, rehabilitat des de l’Ajuntament, i és un exemple de col·laboració públic privat que vull agrair als actuals propietaris”, ha afegit Ros. En aquest sentit, el paer en cap ha explicat que “apart del valor patrimonial d’aquests dos edificis industrials quan es materialitzi l’acord, l’Ajuntament passarà a ser dominant dintre del conjunt del pla de l’estació” i ha destacat la conservació d’un edifici que “representa arqueologia industrial, l’arquitectura industrial de l’època modernista a Lleida i que a partir de la seva propietat pública municipal tindrà els usos que en l’Ajuntament es decideixin”.

L’alcalde també ha comunicat al president de l’Associació de Veïns de Noguerola-Magdalena l’acord de voluntats assolit que permetrà que l’Ajuntament tingui la propietat de dos edificis singulars i patrimonials del barri, la Meta i els Docs.

El tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme Fèlix Larrosa ha remarcat que aquest operació és estratègica per a la ciutat donat que permetrà avançar en la dinamització social i econòmica de la Plaça Berenguer IV, l’enllaç amb el carrer Remolins Magdalena, i permetrà avançar en l’entorn de Príncep de Viana i la Rambla de Ferran.

L'únic edifici del modernisme industrial de Lleida

L’edifici modernista de la Meta està inclòs en el Pla Especial i Catàleg dels elements històrics artístics de Lleida, data dels anys 1913-1915 i és obra de Francesc P.Morera i Gatell. Es tracta d’un edifici compacte de planta rectangular amb semi-soterrani i quatre plantes d’alçada. Els materials de construcció són pedra, obra arrebossada, totxo vist, rajola valenciana i teula àrab.