CiU busca la revàlida a Balaguer en les primeres municipals sense Aguilà

ERC es postula com el partit que tindrà la clau de la governabilitat

Àlvar Llobet
22 de maig del 2015
Actualitzat el 24 de maig a les 23:22h
La plaça Mercadal de Balaguer
La plaça Mercadal de Balaguer | Àlvar Llobet

La ciutat de Balaguer ha completat la primera legislatura de l’era post-Aguilà. El PSC va perdre l’alcaldia davant CiU, que ara té el repte de revalidar la confiança d’uns balaguerins que van fer alcalde Josep Maria Roigé més per la voluntat de treure els socialistes del poder que no per les propostes de la federació nacionalista, que ha governat en minoria però amb la col·laboració d’ERC, partit que li ha evitat a CiU molts maldecaps polítics en els darrers quatre anys.

Els republicans van votar la investidura de Roigé fa quatre anys i s’han instal·lat posteriorment en un laissez faire posant-se al costat de l’equip de govern sempre que ha fet falta, una actitud que a voltes ha fet creure a Roigé que tenia majoria absoluta i que ara, durant la campanya, han hagut de matisar per aparèixer com una alternativa real de govern.

Esquerra confia en superar la barrera dels dos regidors que té, si bé la clau de volta d’aquests comicis estarà en la capacitat del PSC d’aguantar el votant després de la retirada de Miquel Aguilà i de la irrupció de Ciutadans, que ha manifestat públicament la voluntat de pescar en el riu socialista. Carlos Garcia s’estrena com a candidat amb el repte de mantenir els 6 edils que té ara mateix la formació, una xifra que el podria fer alcalde si ERC així ho decidís.

Els republicans liderats per Jordi Ignasi Vidal podrien ser els àrbitres d’aquesta contesa electoral, i és probable que acabin tenint la clau de la governabilitat després del 24-M. Queixosos de la poca capacitat de diàleg de Roigé, seran capaços els republicans de traçar ponts amb els socialistes per bastir un govern que deixés fora els convergents?

Problemes amb els treballadors de l’ajuntament

La campanya ha girat entorn a la gestió del govern de CiU, que ha focalitzat esforços en rebaixar el deute municipal i reactivar socialment la ciutat però que ha tingut durs enfrontaments amb els treballadors del consistori municipal.  Roigé no ha estat capaç d’impulsar una reforma en les estructures laborals del consistori, i s’ha passat tres anys topant de cap contra l’oposició dels treballadors i dels sindicats, que han impedit que el primer edil modifiqués la massa salarial de l’ajuntament. De retop, aquesta voluntat de canvi que ha mostrat li ha estat retreta a Roigé després que contractés, només arribar al despatx consistorial, tres càrrecs de confiança.

Menys deute, però més impostos

Una de les fites més importants aconseguides en aquests quatre anys de govern convergent ha estat la reducció del deute en més de sis milions d'euros. Mentre que el juny de 2011 l'Ajuntament de Balaguer tenia un deute net de 22,3 milions d’euros, el mes de març de 2015 el deute net era de 16,2. Aquest estalvi s'ha aconseguit en part amb la pujada dels impostos al nivell de l'IPC o un màxim d'un 3% en el cas de l'IBI, entre d'altres. També s'ha apujat la quota de les llars d'infants i l'escola de música, on el dèficit era molt elevat, en un 30% en quatre anys.

Els problemes de sempre amb Unió

Tot i les bones dades econòmiques, l’equip de govern ha hagut de fer front a la polèmica entre els seus propis membres. La mala relació de Roigé amb els representants d’Unió Democràtica de Catalunya ha estat un llast que ha provocat tensions internes i retrets que han acabat amb l’expulsió de facto dels dos regidors democristians, que en línies generals han comptat molt poc per l’alcalde en aquests quatre anys. Tanta és la pugna entre aquests dos partits, que en la llista de CiU per aquest 2015 només hi ha una persona d’Unió i que, a més, no ha estat avalada pel partit.

L’etern debat del centre històric

El casc antic de Balaguer continua sent una assignatura pendent tot i que va ser dels primers de Catalunya a ser beneficiat amb els ajuts del Pla de barris que va impulsar el tripartit de Pasqual Maragall. Tot i la neteja de cara que s'ha fet en molts equipaments, com el centre cultural de Lapallavacara, o l'arranjament de diverses places i carrers, aquesta part de la capital de la Noguera encara registra bosses de degradació importants que fins i tot van derivar en tragèdia amb la mort d'una nena en un incendi a una casa ocupada per una família gitana l'hivern del 2013.
 

Consulta els resultats de les municipals a Balaguer del 2007 i 2011