Matí caòtic a la xarxa de Rodalies i Regionals per una avaria informàtica

Adif ha precisat que tot i que els tècnics estan treballant en reparar la incidència, no es pot assegurar quan estarà solucionada fins al migdia

Un tren de Rodalies en direcció a Reus.
Un tren de Rodalies en direcció a Reus. | ACN
Redacció
21 de maig del 2015
Actualitzat a les 10:47h

Un tren de Rodalies en direcció a Reus. Foto: ACN


Renfe ha anunciat, uns minuts després de les 8 del matí, pel seu Twitter, que el servei de trens a Rodalies i Regionals s'anava restablint progressivament, tot i que amb retards generalitzats de prop de 60 minuts.

Un problema en el sistema informàtic que organitza el control del trànsit ha provocat una aturada general de tots els trens de Rodalies i Regionals a les 6:45 hores. Tot i l'avaria, trens d'algunes línies han pogut remprendre la marxa a les 07.10 hores i durant uns vint minuts, tot i que el sistema informàtic ha tornat a caure i ha obligat de nou els combois a aturar la marxa.

En declaracions a "TV3", la portaveu d’Adif a Catalunya, Mar Ruiz, ha explicat que el sistema informàtic funcionava amb irregularitat: "S’obre, s’apaga, no es pot garantir la seva fiabilitat", per la qual cosa quan deixa de funcionar s’ha de parar tota la circulació per garantir la seguretat.

El director general de Transport i Mobilitat, Ricard Font, en declaracions a "RAC1", ha qualificat la situació "d'absolut col·lapse" i ha apuntat que la incidència no es resoldrà fins abans de les 14:00 hores. 



En la mateixa línia, Adif ha precisat que tot i que els tècnics estan treballant en reparar la incidència, no es pot assegurar quan estarà solucionada del tot. Se suggereix utilitzar un transport alternatiu al tren. A les xarxes socials, indignació entre els usuaris del trens, que es queixen de manca d'informació.

Després d'arribar a destí, nombrosos viatgers s'han aplegat a les estacions de Barcelona per reclamar els justificants dels retards i la devolució de l'import dels bitllets. La companyia ha ampliat el termini fins divendres, quan finalitzi el servei i tanquin les taquilles, per sol·licitar la Devolució Xpress. 

Aquesta incidència no afecta d'altres sistemes de trànsit. Tant el metro com els Ferrocarrils de la Generalitat segueixen funcionant amb tota normalitat.

Comitè de crisi del Departament de Territori i Sostenibilitat

D'altra banda, el comitè de crisi del Departament de Territori i Sostenibilitat es troba reunit des de primera hora per analitzar l'avaria d'aquest matí que ha deixat la xarxa completament aturada i que un cop restablerta ha fet acumular més d'una hora de retard en els trens de totes les línies.

Es desconeix si de la reunió en sortirà un expedient informatiu a Adif com el que el passat 5 de maig, el Departament de Territori i Sostenibilitat va obrir a la companyia Renfe després de l'avaria d'un comboi a l'estació de Sagrera-Meridiana el mateix dia al matí.

En aquella ocasió, la incidència només afectava les línies R3 i R4, que van acumular uns 30 minuts de retard, i la Generalitat va voler determinar per quines causes s'havien hagut de fer transbordaments de viatgers cap a altres trens i quines mesures es van prendre per fer-los amb totes les garanties de seguretat.