El «profe» que vol ser alcalde

El candidat d'ERC a l'alcaldia de Lleida, Carles Vega, assegura que no està cansat de la campanya i admet que li agradaria haver trepitjat més el carrer durant els darrers dies

Àlvar Llobet
20 de maig del 2015
Actualitzat a les 2:06h
Vega durant una reunió interna d'ERC
Vega durant una reunió interna d'ERC | Àlvar Llobet

"A vostè el conec. És aquell que surt per la tele amb l'aigua al coll". No ben bé. Aquell és Jaume Collboni, candidat del PSC a Barcelona, i el que té al davant és Carles Vega, el líder d'ERC a la ciutat de Lleida i un dels candidats que té més coll avall que la seva formació tindrà representació consistorial a partir del 24-M. Totes les enquestes li donen entrada després de quatre anys fent una travessia del desert provocada per uns pèssims resultats provocats, sobretot, per la mala imatge que va deixar el tripartit. Vega assegura que ara és diferent, que les cares de la gent han canviat i que nota una voluntat de canvi en la ciutadania.

Aquest dimarts de pluja li ha fet la guitza a l'equip de campanya de Vega, que tenia programat la instal·lació d'una paradeta i que ha hagut de canviar els plans. Ho decideixen en una reunió de tarda on es veu un Vega que mana i decideix. Bromeja també, però el candidat va per feina i només algunes puntualitzacions d'alguns membres de la llista o del director de campanya, Josep Maria Esquerda, eviten el monòleg del candidat, que posa sobre la taula temes com el d'una possible denúncia davant la Junta Electoral contra Ros, "l'alcalde sortint", com li agrada dir, o l'organització del míting final de campanya, programat per aquest dimecres al vespre. Al líder republicà no se'l veu cansat tot i que diu que dorm no més de cinc hores. De fet, transmet una sensació d'estar a gust amb el que fa durant la campanya, i aquest dimarts plujós li toca la proximitat del comerç.
 

Vega en un moment de la campanya al carrer Foto: Àlvar Llobet


Admet que no s'esperava que hi haguessin tants debats i entrevistes, un fet que li ha pres hores de carrer per parlar amb la gent. "M'agrada fer-ho" diu mentre va entrant a totes les botigues de la zona. Té un discurs ben après; diu que és el canvi a la ciutat, el que millorarà el comerç que no ha tractat bé "l'alcalde sortint". La reacció dels que reben els opuscles és molt semblant. Acullen cordialment tot i que sense un entusiasme exacerbat. Molts, segurament, no es llegiran el programa, però almenys ja li han vist la cara a aquest candidat que porta 15 dies sortint als mitjans i que, quan no està alienat per les eleccions, fa de professor. En el curt recorregut que ha permès la pluja, es troba a dos exalumnes i a tres alumnes, que, vergonyoses, diuen que ell és el millor professor del món.

"Jo per elles sóc el profe. M'ho diuen sempre. Tant que potser no sabrien ni com em dic en realitat", s'enriola el líder d'ERC, que fa un detallat raonament quan se li pregunta amb quin candidat aniria a fer una cervesa. Comença: "Amb Ros no, ni amb la Dolors López ni amb Ángeles Ribes. Amb Postius ja hi he anat, i va ser una mica avorrit. Amb Juvillà tampoc hi aniria, perquè diria que la cervesa s'ha escalfat pel culpa del tripartit. Per tant, hi aniria amb Eduard Baches". Les deixa anar com qui no vol la cosa, i sorprèn per tenir un sentit de l'humor que, de vegades, permet riure's d'ell mateix.
 

Carles Vega i Montse Bergés, la candidata d'ERC el 2011 Foto: Àlvar Llobet


"Mira que bé, ara sóc el candidat d'ERC a Lleida i del PSC a Barcelona" diu després de ser confós amb l'alcaldable barceloní. Abans d'acabar, el candidat assegura que li agrada cuinar, i que ho fa bé. Repassa alguns dels plats que cuina i rep fins i tot alguna crítica del seu fill, que creu que es passa massa elaborant els plats. La única cosa que no li agrada cuinada són les enquestes. Com més crues millor.