Joan Talarn: «A Bellvís s'ha de donar suport a les iniciatives de les associacions»

El candidat de Transparència i Progrés assegura que la base del seu programa és la participació

Redacció
18 de maig del 2015
Actualitzat a la 1:51h
Joan Talarn, candidat de Transparència i Progrés per Bellvís
Joan Talarn, candidat de Transparència i Progrés per Bellvís
Joan Talarn, candidat de Transparència i Progrés per Bellvís i els Arcs (AM)

Consulta els resultats de les municipals del 2007 i 2011 a Bellvís
 


- Tres propostes del seu programa electoral

-
La primera, i fonamental, és la proposta que ens defineix com a equip i fonamenta el nostre projecte: la transparència i la participació. Allò que els anglesos en diuen “accountability”: cal rendir comptes amb la ciutadania i no n’hi ha prou a dir que quan vulguin poden consultar i participar, la feina de l’Ajuntament és fer arribar la informació al ciutadà, fomentar la participació i, sobretot, escoltar. No pot ser, per exemple, que tinguem una planta de compostatge al terme i que no s’hagi informat els ciutadans.

- Tenim una preocupació especial per donar suport a les iniciatives de les associacions. Han de sentir-se acompanyades des de l’Ajuntament, per exemple adequant els horaris dels equipaments a les seues necessitat o fent gratuït l’ús dels espais municipals per a les associacions. Perquè són molt importants, són el teixit que lliga socialment el poble, de fet en són l’esperit.

- I finalment, ens faria molta il·lusió poder acabar les diferents obres que hi ha pendents tant a Bellvís com als Arcs. Com traslladar la biblioteca i intentar acabar la sala d’actes del Casal Cultural, i així dotar Bellvís d’un local adequat i ampli per poder acollir actes, actuacions, representacions...

- Acabi les frases:

- Al meu municipi li falta…
li falten coses, com per exemple  espais destinats a les activitats, sobretot espais oberts i de lliure accés per a la pràctica esportiva dels nostres joves i infants. També li falta un pla de millora de camins rurals... Però, sobretot, li falta un Ajuntament renovat, que no hagi perdut la il·lusió, i proactiu, que no esperi que passin coses, sinó que les proposi.
 
-
Al meu municipi li sobra… a Bellvís i els Arcs no hi sobra res ni ningú. Sentim l’orgull de ser poble, de la gent que hi convivim, de ser com som i de les nostres tradicions.

- La crisi s’ha acabat a la seva localitat?

- La crisi no ha acabat, i es nota, tanmateix l’esforç, el treball i l’estalvi dels veïns del municipi --agricultors, comerciants, petits empresaris...-- en minimitza els efectes. Però des del govern local cal estar atent i donar suport a les empreses que estan generant riquesa i treball i, al mateix temps,  fomentar la instal·lació de noves iniciatives que puguin  contribuir, encara més, a superar aquesta situació de crisi.
  

- La primera mesura que prendria si  és escollit alcalde el 24 de maig

- Molt senzill. Començar a treballar. Aquest és justament el compromís més important del nostre programa: som un equip de persones disposades a treballar, amb convicció i fermesa, pel futur de Bellvís i els Arcs.

- Quantes legislatures creu que hauria de governar un alcalde?

- Perquè crec fermament en la regeneració democràtica, crec en la limitació de mandats. I per evitar el que passa actualment, em comprometo a no superar els 8 anys de mandat, dues legislatures, amb aquest temps n’hi ha d’haver prou per no perdre la il·lusió i executar l’obra de govern.

- Amb quin partit mai no pactaria?

A Bellvís i als Arcs, on ens presentem dues candidatures, no es pot produir un pacte de govern. Tanmateix, en un poble s’ha de pactar en tot allò que és bo per als veïns. La política municipal estableix marcs de relacions diferents a la política nacional i l’important no és el partit, sinó les persones i els projectes per al poble. Tot i això, si que cal reconèixer que el nostre també és un projecte de país, catalanista i independentista, i no podríem arribar acords amb cap organització que anés en contra de les institucions o la sobirania de Catalunya.  

- L’aparició de les noves formacions és fruit de la poca autocrítica dels partits tradicionals?

- Sí. Està arribant una nova manera de fer política, la gent vol participar, vol dir la seua, més enllà de votar cada quatre anys. I, sobretot, no vol veure persones que s’aprofiten de la política o que fan de la política la seua feina indefinidament. La gent vol un nou país, però també vol una nova manera de fer les coses i nosaltres, des de l’Ajuntament,
volem demostrar que aquesta nova manera és possible.

- És bo que la independència de Catalunya estigui present en aquestes eleccions?

- Evidentment. Els temes municipals han de ser al centre del debat, però al mateix temps ens troben davant un moment històric fonamental per al futur del país i els ajuntaments, no tan sols no n’han de quedar al marge, sinó que segurament hauran de ser una de les peces claus en el procés. Cal ajuntaments compromesos amb la llibertat de Catalunya, i el nostre ho serà.