Cervera, amb l'objectiu de tancar les ferides de Lear i L'Agudana

La capital de la Segarra afronta el 24-M amb els reptes de reduir l'atur i de promocionar el municipi des de les vessants turístiques i comercials | Amb un deute del 3,5 milions, el nou alcalde no viurà amb la pressió d'haver de fer ajustos draconians

Àlvar Llobet
22 de maig del 2015
Actualitzat a les 23:48h
Imatge de la nova plaça de la Universitat de Cervera
Imatge de la nova plaça de la Universitat de Cervera | Paeria Cervera

El tancament de les empreses Lear i l’Agudana van deixar una ferida en el teixit industrial de Cervera que encara avui, deu anys després, no ha cicatritzat del tot. El forat en l’ocupació que van deixar aquestes dues firmes al municipi ha obligat a un esforç de la Paeria per tal d’intentar reduir l’índex d’atur, que actualment es troba en el 16% a la capital de la Segarra.

De mesures en aquest sentit se n’han pres, entre les quals destaquen la reocupació de quatre naus de Lear i la conversió de l’Agudana en sòl industrial, mesures que han anat acompanyades també per la construcció d’un centre comercial al centre històric, una decisió que ha generat 36 llocs de treball. El nou alcalde que surti de les urnes el proper diumenge es trobarà, doncs, amb la feina de treballar per rebaixar el nombre de persones aturades.

Un deute molt per sota del que pateixen altres capitals de comarca

No tindrà tants problemes, però, quan mirarà les arques del consistori. Cervera no forma part del grup de consistoris que han hagut de prendre mesures draconianes per reduir deute, perquè és una de les capitals de comarca de Ponent que el té més baix. La Paeria tot just deu 3,5 milions d’euros, una xifra que contrasta amb els elevats números que es veuen a Tàrrega, Balaguer o Lleida. Per aquest motiu, el nou paer cerverí podrà jurar el càrrec sense cap espasa de Damòcles penjant-li per sobre del cap, perquè l’ajuntament no es veurà obligat a posar en cintura els números.

La renovació de la plaça de la Universitat i el nou POUM, temes estrella de la legislatura

En els darrers quatre anys, Cervera ha dut a terme dos projectes que pot vendre ara l’alcalde, Ramon Royes, com a èxits del seu equip de govern. La remodelació de la Plaça de la Universitat, un nou atractiu comercial i turístic, i el desenvolupament del POUM després de trenta anys i de nombrosos projectes aparcats.

Dispersió del vot i morbo entre els candidats de CiU i PSC

Políticament aquestes són les eleccions del morbo. A la capital de la Segarra es disputen l’alcaldia dos polítics que durant els darrers quatre anys s’han tirat els plats pel cap més d’un cop. Es tracta de Ramon Royes, de CiU, actual paer en cap, i Raimon Fusté, candidat socialista i que va formar part de l’equip de govern després de les eleccions del 2011 quan estava a Solucions i Futur, el partit que va pactar amb la federació nacionalista.

Fusté va ser expulsat per l’alcalde del govern municipal per les topades entre els dos, un fet que abona la tesis que diu que el nou líder socialista explorarà tots els pactes possible per apartar Royes de l’alcaldia, si bé podria tenir les portes tancades de la seva antiga formació, i també de Més per Cervera, el partit de l’antic alcalde, Joan Valldaura, que també se les va tenir amb Fusté. Ara mateix, CiU i PSC estan separats per un sol regidor de diferència, 5 a 4, i 236 vots, la qual cosa obre un panorama on altres formacions s’intueixen clau per la governabilitat de la Paeria.

Podrien ser diversos els partits que tindrien la clau del govern si es té en compte que són 9 els partits que concorren als comicis, un nombre mai fins ara i que obren un panorama de dispersió que fa gairebé impossible la majoria per algun dels partits que es presenten.