El grup lleidatà Actel comercialitzarà la verdura de la Cooperativa de l'Aldea

L'acord depèn de la signatura del conveni amb el creditors, que ha de permetre tirar endavant el pla de viabilitat de l'entitat. Sense això, la cooperativa anirà a liquidació

Sofia Cabanes
15 de maig del 2015
Actualitzat a la 1:37h
Els responsables de la Cooperativa de l'Aldea i el grup Actel han escenificat este migdia l'acord.
Els responsables de la Cooperativa de l'Aldea i el grup Actel han escenificat este migdia l'acord. | Sofia Cabanes

El grup cooperatiu lleidatà Actel comercialitzarà els productes de l’horta de la Cooperativa de l’Aldea en virtut d’un l’acord que han signat ambdues entitats i que avui ha estat presentat en societat.

L’acord representa segons els responsables de la cooperativa aldeana “l’inici de la recuperació” de l’entitat, que al desembre del 2011 va bloquejar els comptes de la secció de crèdit i avui en dia es troba en concurs de creditors i amb un forat econòmic de 6,2 MEUR, dels quals 4,6 MEUR pertanyen als estalvis entrampats dels impositors, uns 300.

La base de projecte se sustenta sobre el fet que la Cooperativa de l’Aldea ha d’augmentar exponencialment la seua producció en els propers anys. Concretament, l’entitat ha de passar de els 3,5 milions de KG que comercialitza actualment a 10 milions de KG en tan sols 3 anys. “No és impossible”, ha defensat el director general d’Actel, Antoni Llaràs, que ha posat com a exemple el cas de la Cooperativa de Soldebre a Tortosa, que també treballa amb Actei i que segons han explicat, en un any va passar comercialitzar 8 tones a cítrics a 26 tones. “La zona ja produeix en estes quantitats. El que hem de fer és generar confiança per a què això passe per la Cooperativa. “, ha manifestat Llaràs.

D’altra banda, Actel assumix la cartera de clients de la Cooperativa de l’Aldea. “Per a nosaltres és bàsic, no venim a restar sinó a sumar. De fet, serà la base inicial de treball”, ha continuat el director general del grup lleidatà. Una altra qüestió important serà la facturació de la verdura. Per tal que “un incident del concurs de creditors no influisca en els cobraments dels agricultors” i al mateix temps “recuperar la confiança en el sector”, serà la mateixa Actel qui, a través d’una mercantil, comprarà directament el gènere al productor, mentre que tot el treball de manipulació i preparació de la verdura per a la venda es farà a la Cooperativa de l’Aldea. A la pràctica això suposarà que “el segell de la Cooperativa no figurarà a les factures, però l’entitat treballarà normalment”. Segons ha explicat Llaràs “Hi ha una mercantil entremig perquè Actel és una cooperativa de segon grau que no pot treballar directament amb productors”. “Actel pagarà a l’agricultor i a la cooperativa. Si es genera benefici addicional es repartirà entre les dos entitats de manera responsable”, ha subratllat el responsable de la cooperativa lleidatana, però tot i això ni des de Actel ni des de la Cooperativa de l’Aldea s’ha volgut quantificar els beneficis que tot plegat pot reportar per a l’entitat aldeana.

Segons el gerent de la Cooperativa de l’Aldea, Quim Segura, “tots aportem i obtenim beneficis a parts iguals”. “Ells ens aportaran solvència i confiança”. “Nosaltres aportem instal·lacions, experiència i coneixement d’un producte nou per al grup Actel”, ha explicat.

Tot depèn del conveni
L’acord amb la cooperativa de segon grau lleidatana es presenta a 2 setmanes del termini límit per aconseguir els avals necessaris que han de permetre aprovar el conveni amb els creditors i el pla de viabilitat de la Cooperativa de l'Aldea. Una espasa de Damocles que la presidenta, Montse Llosa, no ha negat que pesa sobre la entitat i que, condiciona, de fet, la viabilitat de l’acord que avui s’ha presentat: “Estem en un punt crític. Si no s’aprova el conveni anem a liquidació”.

“Recuperar els diners és una qüestió d’honor i d’amor propi”, ha manifestat Llosa que al mateix temps ha assegurat que “este és el principi de l’enlairament. Avui és el principi de la nostra recuperació, confio que la gent no face tard a este projecte de futur que tenim. No tenim altra sortida”.

Precisament aquesta tarda comencen a signar-se les primeres adhesions al conveni. Per tal que puga tirar endavant, es necessita el suport dels titulars del 65% del passiu. Llosa no ha negat que hi ha una part dels impositors que no volen aprovar el pla de viabilitat i que aposten per liquidar la Cooperativa. “És inexplicable però hi ha gent que voldria que la cooperativa anés a liquidació sense tenir en compte l’esforç d’un munt d’any en noms”. Precisament d’entre els assistents ha alçat la veu un dels impositors afectats contraris a l’acord, Ramon Albesa, que ha qualificat de “ciència ficció” triplicar la producció de la cooperativa en només 3 anys i ha manifestat les seues pors respecte la generació de pèrdues per part de la Cooperativa en els propers anys.

Després d’uns moments de tensió, Llosa ha parlat també de l’aval que ha promès la Generalitat, però que, de fet, encara no s’ha materialitzat. “Segons les últimes notícies que tinc sembla ser que sí, que es produirà, però de moment no ha arribat. Encara confio que ho facen  i que arribe l’aval, si això no es compliqués decidiria als 64 anys que no aniria mai més a votar”, ha manifestat mostrant el seu descontentament.

Actel és una cooperativa de segon grau lleidatana que aplega unes 155 entitats a tots l’estat i unes 15.000 famílies productores. Després d’obrir una nova línia de mercat en el camp del cítrics, ara proposa fer el mateix amb l’horta. A més de la Cooperativa de l’Aldea també ha arribat a un acord amb la Cooperativa de Cambrils.