La remunicipalització de l'aigua truca a la porta de Catalunya

En la propera legislatura multitud de municipis podran remunicipalitzar el servei simplement per expiració de la concessió. Aigua és VIda una crida ciutadana i política a aixecar i visibilitzar la informació que molts municipis no han facilitat.

Redacció
15 de maig del 2015
Actualitzat a la 1:08h
En aquest mapa d’Aigua és Vida es pot veure els municipis amb el servei d’aigua privatitzat dels quals es coneix la data de finalització del contracte.
En aquest mapa d’Aigua és Vida es pot veure els municipis amb el servei d’aigua privatitzat dels quals es coneix la data de finalització del contracte. | Aigua és Vida.

En aquest mapa d’Aigua és Vida es pot veure els municipis amb el servei d’aigua privatitzat dels quals es coneix la data de finalització del contracte. Autor: Aigua és Vida.



El camí per remunicipalitzar l’aigua continua amb força. La informació afegida que es presenta amb els nous mapes de la Plataforma Aigua és Vida demostren com cada cop són més els municipis que recuperen la gestió pública de l’aigua, tendència que sens dubte augmentarà els propers anys degut al gran nombre de municipis que veuran com finalitza la concessió que havien dut a terme.

Així, d’entrada cal destacar l’important número de municipis que veuran finalitzar la concessió en el servei d’aigua al llarg dels propers 4 anys, és a dir, de la propera legislatura municipal que s’inicia el 25 de maig.  Entre les tasques de nombrosos consistoris catalans hi haurà la possibilitat, per la via més senzilla —que ni de bon tros és l'única—, de remunicipalitzar el servei i sumar-se a una tendència que ja s’està produint tant a nivell català com internacional. En aquest sentit cal destacar que a Catalunya només l’any passat 6 municipis van remunicipalitzar el servei, una possibilitat que semblava quimèrica pocs anys enrere: Foixà, Montornès del Vallès, Alfés, Santa Maria de Palautordera, Vilalba Sasserra i la Granada.

De fet, la pressió i organització de nombroses entitats i col·lectius al voltant de la gestió pública de l’aigua també està agafant una força creixent a Catalunya amb espais d’incidència a tots els nivells. Trobem exemples de la creixent mobilització a Terrassa –el contracte acaba el 2016-, a Parets del Vallès –el 2016- a Torelló –el 2018–, a Girona –el 2020– o a Lleida –el 2037–, per citar-ne només alguns, i també a nivell català amb la firma del Pacte Social de l’Aigua per part de 8 forces polítiques.

Informació pública

Per altra banda, lamentem i denunciem un cop més la manca d’informació i opacitat que regna en la prestació d’un servei que es diu públic però que és extremadament recelós a ser transparent. Amb la informació recollida per Aigua és Vida a través d’una carta enviada a tots els municipis de Catalunya s’han obtingut les dates de finalització del contracte d’aigua de 81 municipis, tant sols un 18,6% del total dels municipis que tenen el servei privatitzat.

Amb l’objectiu de facilitar el debat i l’accés a la informació publiquem totes les dades que tenim disponibles sobre la gestió de l’aigua a Catalunya i animem tant a la ciutadania com a les forces polítiques a fer-se-les seves i completar-les per aquells municipis on encara predomina l’opacitat.