Baiget impulsa ERC i Mínguez manté amb vida el PSC en un debat centrat en el comerç i La Llotja

El debat de TV3 es converteix en un tots contra els socialistes on destaca també l'alternativa de la Crida per Lleida i la seguretat de Ciutadans | El candidat d'ICV-MES, Eduard Baches, carrega contra el model comercial de la ciutat mentre que CiU assegura que pretén crear ocupació amb un projecte de les Basses participatiu

Àlvar Llobet
12 de maig del 2015
Actualitzat a les 22:19h
Els candidats abans de començar el debat a TV3
Els candidats abans de començar el debat a TV3

El debat entre els candidats a l'alcaldia de Lleida organitzat per TV3 arribava amb l'etiqueta de descafeïnat pel fet que quatre caps de cartell no hi assistien, però els representants polítics han lliurat una distreta batalla dialèctica que ha tingut com a principal protagonista la número 2 del PSC, Montse Mínguez, l'ase de tots els cops. Els partits opositors al govern d'Àngel Ros han carregat les tintes contra l'actual regidora d'economia de la Paeria, que ha sortit viva de la lluita sense haver de tocar cap dels temes que estan al damunt de la taula; el procés sobiranista i el Cas Camps.

El debat no ha girat en cap moment sobre aquests eixos, i s'ha focalitzat en la discussió sobre la gestió de l'ajuntament lleidatà, defensada com a molt positiva per Mínguez i criticada per la resta de candidats. Pau Juvillà de la Crida per Lleida-CUP i Josep Maria Baiget d'ERC, ha estat els primers en enganxar-se amb la socialista per la qüestió del teatre de La Llotja, una obra que, en paraules del republicà, ha provocat una situació d'emergència pel deute que ha generat, un punt rebutjat rotundament per Mínguez, que ha negat que l'equipament hagi suposat una càrrega econòmica pel consistori.
 

El candidat d'Entesa per Lleida, Eduard Baches, abans de començar el debat


Sense pausa i amb els candidats brandant la bandera de la transparència al consistori, el debat s'ha centrat en el projecte de les Basses d'Alpicat i en el parc dels Barrufets, una qüestió que no ha permès al representant de CiU, Andreu Vázquez, desmarcar-se del PSC com és el principal objectiu de campanya de la federació. El candidat d'Unió ha apostat per un projecte de les Basses que creï ocupació sense caure en la privatització que pretenen els socialistes, una crítica que també ha estat feta per Juvillà i Baiget, dur amb els "deliris de grandesa" que té, segons ell, el PSC. El representant d'ERC, segon a la llista de Carles Vega i que ha fet tremolar Mínguez, segons ha dit ella mateixa, ha mantingut un to de líder de l'oposició que obliga ara el cap de cartell a mantenir el nivell en els propers debats de campanya.

En el segon tema, el comerç, el candidat d'ICV-MES, Eduard Baches, ha focalitzat part del debat amb els atacs a Mínguez pel perill que comportaria pels establiments de proximitat la construcció d'un gran centre comercial. Baches ha capitalitzat aquesta crítica amb l'acompanyament de Juvillà i Baiget, un front comú de les esquerres que ha topat, a part de Mínguez, amb els postulats d'Ángeles Ribes de Ciutadans, d'Óscar Guardiola del PP i de Vázquez, que s'ha desmarcat de la dicotomia de dir sí o no a una gran superfície assegurant que cal estudiar la millor ubicació i apuntant que "un gran eix comercial és compatible amb el govern municipal". La líder de Ciutadans no s'ha mossegat la llengua en aquest tema i ha defensat sense complexes la necessitat que té la ciutat de tenir altres alternatives comercials als productes de l'horta.

Sobre propostes socials, els partits han coincidit en la voluntat d'ajudar aquelles famílies de la ciutat que més malament ho passes, encara que les maneres de fer-ho possible també ha generat discussió entre els candidats. En aquest sentit, Vázquez ha indicat que amb una maneta diferent de gestionar els diners es podria ajudar més persones, mentre que Baiget ha insistit en la proposta de crear una targeta social que faci possible l'atenció a les persones en risc d'exclusió. Baches, per la seva banda, ha proposat una xarxa real de lloguer social mentre que Ribes ha lamentat les despeses "escandaloses" de protocol que es gasta la Paeria.

Els anàlisis dels candidats en debat

Pau Juvillà. Crida per Lleida-CUP. Dur en la crítica al govern municipal per la gestió de la Llotja de Lleida. Ha perdut protagonisme a mesura que s'ha anat desenvolupant el debat. No obstant, ha donat una bona imatge d'alternativa política.

Ángeles Ribes. Ciutadans. No ha entrat massa en el joc dialectal amb altres candidats, però quan ho ha fet no ha dubtat. Ha donat una imatge de seguretat i ha carregat fort en alguns moments contra els partits d'esquerres.

Eduard Baches. ICV-MES. Li ha donat pausa al debat. Ha exposat bé els arguments sense entrar massa al cos a cos amb la socialista Montse Mínguez. Molt respectat en els torns de paraula.

Óscar Guardiola. PP. Li ha calgut posar un punt de pausa a l'hora d'exposar els seus arguments, encara que ha estat un dels flagells de Mínguez en diversos moments. S'ha embolicat en alguna xifra i no ha calibrat bé el domini del català i del castellà.

Josep Maria Baiget. ERC-Avancem. Ha donat una imatge de principal opositor. Contundent en to i contingut, ha protagonitzat el debat en molts moments, sobretot amb les seves enganxades amb Mínguez, que ha admès que tremolava quan ell parlava.

Andreu Vázquez. CiU. El representant de la federació ha centrat les seves intervencions en fer visible un argumentari de propostes i en positiu. Ha carregat molt poc contra el PSC, i li ha faltat caràcter per imposar-se a les interrupcions de Mínguez.

Montse Mínguez. PSC. Ha fet el paper de defensora. S'ha esbatussat amb tots i ha sortit viva de la majoria de disputes. Ha posat nerviós més d'un candidat amb els seus comentaris fora de torn. S'ha excedit en aquest sentit.