Demanen fins a 5 anys de presó per als joves que van donar suport als presos que denunciaven abusos

Els denunciats neguen haver comès cap fet "il·legal ni il·legítim" i asseguren que els han agafat com a "caps de turc"

Un dels acusats, a la dreta
Un dels acusats, a la dreta | Salva Miret
ACN / À.Ll
11 de maig del 2015
Actualitzat el 13 de maig a les 11:51h

Tres joves lleidatans seran jutjats el pròxim 18 de maig a Lleida acusats d'obstrucció a la justícia i amenaces per la seva suposada participació el 2012 en actes de suport a presos que denunciaven abusos al Centre Penitenciari de Ponent. La fiscalia demana 5 anys de presó per a dos d'ells, i 2 anys i 6 mesos per a l'altre, a més d'una multa de més de 20.000 euros, mentre l'advocat de la Generalitat incrementa la petició fins als 5 anys i 6 mesos i 3 anys, respectivament.

Els acusats reconeixen haver participat en accions de suport a presos però neguen haver comès cap fet "il·legal ni il·legítim" i denuncien que els han agafat com a "caps de turc per voler criminalitzar i escarmentar moviments socialsEls acusats van rebre cap a finals del 2012 una denúncia per faltes després de ser denunciats per un funcionari del Centre Penitenciari de Ponent i un advocat de la Generalitat arran d'unes suposades amenaces a un funcionari de la presó de Lleida durant una de les concentracions de suport al col·lectiu de presos que denunciaven abusos a la presó lleidatana. Però durant en el judici, els tres joves van veure com la denúncia per faltes s'ampliava a una denúncia penal per amenaces i pel delicte d'obstrucció a la justícia, càrrecs pels quals seran jutjats el pròxim 18 de maig.  

En concret, se'ls acusa d'amenaçar a un funcionari de presons a la plaça Sant Joan de Lleida durant un dels actes de protesta que es van dur a terme a la ciutat, motiu pel qual el funcionari presumptament no hauria pogut acudir al judici on havia estat citat a donar el seu testimoni sobre presumptes abusos a un reclús del Centre Penitenciari de Ponent. Per això, els tres joves estan acusats d'amenaces i d'obstrucció a la justícia, malgrat que ells neguen les acusacions.

Durant una roda de premsa celebrada aquest dilluns a Lleida l'advocat expert en Drets Humans i membre de l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la UAB, Andrés García Berrio, ha afirmat que "demanar 5,5 anys i 3 anys de presó per una suposada obstrucció a la justícia amb tota mena de falta de proves i irregularitats en el procés queda fora de l'Estat de Dret" i ha denunciat la "instrumentalització política del sistema penal, que no es pot acceptar en aquesta societat". Oriol Puy, un dels acusats i que també ha participat en la roda de premsa, ha explicat que la principal prova de l'acusació es basa en unes imatges de mala qualitat d'una càmera del carrer Major de Lleida.      

Tot i reconèixer la seva assistència com a audiència pública a judicis contra presos que havien denunciat abusos penitenciaris i la seva participació en actes de suport a reclusos presumptament maltractats a la presó de Lleida, Puy ha afirmat que "no hem fet res il·legal ni il·legítim" si no que "se'ns ha agafat com a caps de turc per voler criminalitzar i escarmentar moviments socials de suport als presos que denuncien tortura a dins de les presons".