La imatge dels candidats a l’alcaldia de Lleida, a examen

Com vesteixen els candidats a la Paeria? de quina manera fan els discursos?

Ester Teres
08 de maig del 2015
Actualitzat el 09 de maig a les 11:48h
Set dels candidats que es presenten a les eleccions de Lleida
Set dels candidats que es presenten a les eleccions de Lleida | Jordi Tordera

Set dels candidats que es presenten a les eleccions de Lleida Foto: Jordi Tordera


Tan sols necessitem 7 segons per jutjar una persona el primer cop que la veiem. Recordem un 10% del que escoltem, un 20% del que veiem i un 80% quan combinen vista i oïda. L’efectivitat de la comunicació rau en un 55% amb el llenguatge corporal, un 38% amb el to de veu i només un 7% amb les paraules.

Per tant, es pot afirmar que una imatge val més que mil paraules, i en política, on els candidats fan una cursa contrarellotge per mostrar totes les seves habilitats persuasives en un període de temps molt breu, encara és més important. La imatge també parla, mostra i s’expressa i si es vol convèncer al votant més val més que coincideixi amb el discurs.
 
Analitzem la posada en escena de set aspirants a l’alcaldia de Lleida:




Nom:
Àngel Ros Domingo

Edat: 62 anys

Estudis: Llicenciat en Ciències Físiques i Doctor en Informàtica

Partit: PSC

A favor: dóna sensació de proximitat, bon to i gesticulació, respecta les pauses del discurs, sap connectar emocionalment amb el públic.

Imatge: sol vestir més aviat casual amb americanes de tons castanys i grisos i teixits de pana i llana. És molt fidel a la seva imatge, fa anys que manté la mateixa, això l’ajuda a transmetre un discurs coherent tot i que molt igual al llarg dels anys, sense evolució.

A millorar: a vegades peca d’excés de retòrica i li manca contacte visual. Sol portar la corbata massa llarga. Es mostra encorbat d’esquena, li faltaria una correcció postural.




Nom: Antoni Postius Terrado

Edat: 30 anys

Estudis: Llicenciat en Dret i enginyer tècnic en Informàtica de Gestió

Partit: CiU

A favor: la seva imatge general és correcta, discurs serè i creïble, amb arguments sospesats, es recolza amb xifres per ser més ferm, utilitza un llenguatge apropiat i tècnic.

Imatge: és atlètic, té bona planta i això ajuda a que li senti bé el que porta.

A millorar: peca de tenir un to de veu massa lineal, li solen faltar pauses al discurs, tot i que el català que parla tira a estàndard té el castellanisme arrelat de  l'«hem tingut que» en lloc d’«haver de». Sol portar els pantalons de vestir massa llargs. Al ser alt tendeix a encorbar-se en alguna ocasió.




Nom: Dolors López Aguilar

Edat: 56 anys

Estudis: Llicenciada en Dret

Partit: PP

A favor: bona gesticulació, el to que utilitza és correcte, el codi de vestuari emprat, cuidat i estudiat, potencia el seu discurs.

Imatge: molt coherent i corporatiu, en alguns mítings fins i tot hi ha assistit vestida de blau, el color del partit. Ha fet una gran evolució, molt positiva, des dels seus inicis. Actualment cuida molt la seva imatge, ben pentinada, sol vestir amb tons neutres sempre acompanyada d’un accent de color i un accessori que destaqui.

A millorar: un punt important és la manca de naturalitat. Tot i tenir el to correcte és massa repetitiu, hi ha excés de pauses i emfatitza massa les paraules, a vegades li falta creure’s el discurs. En alguns actes abusa de bijuteria massa vistosa.




Nom: Carles Vega Castellví

Edat: 53 anys

Estudis: Catedràtic de llengua i literatura

Partit: ERC

A favor: respecta les pauses, utilitza un llenguatge adequat i ric en sinònims sense castellanismes. Mostra proximitat i afabilitat.

Imatge: no té un codi de vestuari definit tot i que predomina la informalitat.

A millorar: és molt neutre, li manca carisma. Es fa difícil seguir el discurs ja que té un to monòton i a vegades els missatges són confosos. Millora de control de gesticulació, en alguna ocasió ha parlat de peu i amb les mans a la butxaca. Es recomanaria un vestuari més marcat i definit.




Nom: Eduard Baches Lumbierres

Edat: 37 anys

Estudis: Llicenciat en Història

Partit: ICV

A favor: bona expressió facial, bon ritme de veu, domina el discurs. En general és un bon comunicador. 

Imatge: extremadament “casual”. Sol utilitzar camises de quadres, les quals li permeten tenir una imatge fàcil d’identificar. En general el que mostra a primer cop d’ull és molt coherent amb el partit que representa.

A millorar: ens ocasions parla massa ràpid i li manquen pauses. Per ser cap de llista hauria de cuidar una mica més el vestuari. Evitar sempre samarretes amb missatges i símbols que no siguin del partit.




Nom: Pau Juvillà Ballester

Edat: 41 anys

Estudis: Llicenciat en Biologia

Partit: Crida per Lleida-CUP

A favor: to correcte, té un discurs coherent i argumentat. En algun cas dóna massa explicacions perquè és vol assegurar que la gent entén el que comunica. És nota que viu les accions ciutadanes/polítiques amb passió i que s’implica en la causa. Parla clar i respecta les pauses, transmet calma.

Imatge: sol vestir molt relaxat, texans i dessuadores. El codi de vestuari emprat mostra una imatge juvenil, despreocupada per l’aspecte on la comoditat prima. En termes generals la seva imatge és molt coherent amb el missatge del partit i del cap de llista a les autonòmiques.

A millorar: tot i parlar pausadament a vegades vol dir massa coses i s’entrebanca. Pel que fa a la imatge es recomanaria tenir més cura del tallat de cabells i portar-lo una mica més al dia.




Nom: Ángeles Ribes

Edat: 47 anys

Estudis: Empresarials

Partit: Ciutadans

A favor: bon to, bona gesticulació, es fa agradable sentir-la perquè domina els ritmes. És ràpida mentalment, amb arguments apresos i molt interioritzats. Transmet seguretat.

Imatge: sol utilitzar colors sobris i neutres, això fa que transmeti una imatge seria i serena. No obstant li manca tenir un codi estètic més marcat que sigui fàcil d’identificar.

A millorar: definir i perfilar la seva imatge. A nivell comunicatiu cuidar la humilitat a vegades pot semblar una mica arrogant.