Pau Lozano: «A la Seu d'Urgell li sobra l'aeroport»

El candidat de la CUP diu que l'Ajuntament ha de fomentar la participació ciutadana

Redacció
06 de maig del 2015
Actualitzat a les 12:31h
La candidatura de la CUP a la Seu d'Urgell
La candidatura de la CUP a la Seu d'Urgell
Pau Lozano, candidat de la CUP a la Seu d'Urgell

Consulta els resultats de les municipals del 2007 i 2011 a la Seu d'Urgell
 


- Tres propostes del seu programa electoral

- En primer lloc cal entrar a l’ajuntament per obrir les portes i posar llums a tot arreu, explicar com funciona l’ajuntament i treure la informació i els debats al carrer, s’ha de fer política des del poble i per al poble.

- En segon lloc és urgent garantir una vida digna per a tothom (habitatge, subministraments i aliments) i alhora garantir l’accés a llars d’infants i escoles municipals per a totes les rendes. Això es pot aconseguir fomentant una economia social i comunitària al servei del poble i eliminant beneficis a bancs, grans empreses i església, alhora que posant fre al malbaratament de recursos amb grans infraestructures com l’aeroport.

- En tercer lloc, i no per ordre sinó de forma paral·lela, avançar cap a un poble viu i participatiu. Donant el màxim suport a la cultura i a totes les seves expressions. Prioritzant el suport a entitats, alliberant un casal de joves per a què el gestionin els mateixos joves i garantint un espai digne al cau.

Acabi les frases:

- Al meu municipi li falta...
espais per als moviments culturals, juvenils, socials per a què puguin desenvolupar-se en les millor condicions i fer que el poble entès com a comunitat i col·lectivitat recuperi la vida, l’energia, l’esperit crític, la responsabilitat sobre ell mateix i la capacitat de gestionar-se ell mateix.

- Al meu municipi li sobra... l’aeroport, aquella infraestructura elitista feta amb els diners de tots i totes que servirà als rics i beneficiarà principalment Andorra. I més que sobrar l’aeroport, falten els 12 milions d’euros que s’hi han invertit. Al nostre entendre també li sobra el Mercadona en procés de construcció i que malmetrà el petit comerç i de proximitat.

- La crisi s’ha acabat a la seva localitat?

- Gent que és obligada a marxar de casa seva per no poder fer front a la hipoteca o lloguer. Talls de llum. El banc d’aliments desbordats. Entitats socials i de base superades en els seus múltiples fronts constaten que la crisi no s’ha acabat, almenys per a les classes populars i treballadores. Com a societat no ens podem permetre els alts graus d’injustícia i desigualtat que estem vivint i que defineixen el capitalisme.

- La primera mesura que prendria si és escollit alcalde el 24 de maig

- Obrir els plens a la participació ciutadana i d’entitats.

- Quantes legislatures creu que hauria de governar un alcalde?

- 2 consecutives màxim. És el màxim en què podem estar els regidors de la CUP a la Seu i això afavoreix que tota la feina de la CUP continuï essent col·lectiva, popular i sense personalismes.

- Amb quin partit mai no pactaria?

- Nosaltres som feministes, d’esquerres, independentistes i antifeixistes, en base al nostre programa i al poder avançar-hi definirem la política de pactes. Evidentment com més lluny ideològica i socialment estiguin de nosaltres, més improbables seran els acords.

- L’aparició de les noves formacions és fruit de la poca autocrítica dels partits tradicionals?

- Els partits tradicionals en general s’han dedicat a gestionar el capitalisme i les seves conseqüències, i a mesura que augmentes la responsabilitat han resultat culpables de la transició i les polítiques des de llavors que ens han portat aquí. Corrupció, caciquisme, capitalisme d’amics, submissió absoluta al poder econòmic... A part hi ha el fet de fer política sense el poble, d’esquenes a ell, usant la participació com a maquillatge abans de les eleccions. Nosaltres hi som per a superar aquest forma de fer política i fer-la des del poble, en debat amb ell i amb els veïns i veïnes, les entitats i els col·lectius. Però també hi som per a canviar aquest sistema profundament injust i per potenciar unes noves institucions del poble i per al poble. No anem a gestionar la misèria sinó a acabar amb ella.

- És bo que la independència de Catalunya estigui present en aquestes eleccions?

- La independència i la construcció nacional dels Països Catalans es fan des de tots els espais i llocs i el municipalisme i ajuntaments compromesos amb la llibertat són i han de ser una peça clau en l’impuls i avanç d’un procés constituent que ens doti d’unes noves institucions populars i democràtiques.