Desarticulat un grup criminal que assaltava domicilis amb violència a Lleida

Els Mossos d'Esquadra han pogut acreditar la participació dels detinguts en dos robatoris violents a Almenar

per ACN, Lleida | 5 de maig de 2015 a les 10:07 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de maig de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Dos mossos durant l'operació Foto: Mossos d'Esquadra


Els Mossos d'Esquadra van detenir el passat 28 d'abril cinc homes d'entre 20 i 53 anys, dos d'ells de nacionalitat espanyola, dos de nacionalitat romanesa i un marroquí, veïns de Tamarit de Llitera i Almenar (Segrià), com a suposats autors de dos robatoris violents a la mateixa localitat d'Almenar.


El primer va ser el 30 de desembre, quan dos encaputxats van retenir un home juntament amb la resta de la seva família a casa seva i després d'amenaçar-los amb una arma de foc, van accedir a la caixa forta tot i que no es van endur res perquè no hi havia diners ni objectes de valor. El segon robatori va ser en una caravana d'on després d'amenaçar de mort el propietari se'n van endur 850 euros. El segon assalt va tenir lloc el 13 de gener, quan els mossos estaven en plena investigació del primer robatori. En el segon cas, la víctima va ser un home que vivia sol en una caravana ubicada en una zona rural aïllada, al costat d'un magatzem.

En el moment que anava a entrar a la caravana va ser assaltat amb violència per tres homes que portaven passamuntanyes. El van amenaçar de mort i li van exigir que els donés tots els diners en efectiu dels que disposés a la caravana. En aquesta ocasió es van endur un total de 850 euros.


En el decurs de les indagacions els investigadors van constatar que hi havia una sèrie de similituds entre els dos fets que els va fer treballar amb la hipòtesi que es tractés dels mateixos autors en tots dos robatoris: les víctimes triades eren d'edat avançada i els assalts es perpetraven en zones aïllades amb absència de veïns i aquesta realitat els convertia en víctimes potencialment vulnerables.

En els robatoris sempre hi intervenien quatre homes que portaven passamuntanyes i també la mateixa vestimenta fosca. Tres dels assaltants consumaven l'assalt mentre un altre s'esperava amb el vehicle preparat per a la fugida a una certa distància per evitar que les víctimes poguessin anotar la matrícula. L'únic element no coincident en els dos fets tenia a veure amb les armes utilitzades per intimidar les víctimes: en el primer cas van fer servir una arma de foc, i en el segon, armes blanques i contundents.


A mesura que avançava la investigació i amb les indagacions policials fetes els policies van poder establir que l'autor material dels fets i cervell del grup residia a la localitat de Tamarit de Llitera i que es desplaçava per diferents punts de la península ibèrica per cometre robatoris a cases, actuant fins i tot a Portugal. També van acreditar la relació delinqüencial entre tots els integrants del grup i el paper determinant de l'únic d'ells que residia a Catalunya, a la mateixa població d'Almenar, que coneixia les víctimes del primer robatori i l'àrea rural on es van realitzar els dos assalts.

El passat 28 d'abril efectius dels Mossos d'Esquadra es van desplaçar a Tamarit de Llitera on, juntament amb membres de la Unitat Orgànica de la Policia Judicial d'Osca de la Guàrdia Civil van fer dues entrades i perquisicions a dos dels domicilis dels detinguts. En els registres hi van trobar un trepant, un passamuntanyes, un ganivet i 26 cartutxos del calibre 12.

 

 

Participació