Massa propostes per tan poc debat

Els candidats de Balaguer disputen un primer matx polític molt centrat en els programes i gens dedicat a contrastar opinions | Els nous candidats no han aconseguit erigir-se com a alternativa, i han mantingut les distàncies

Àlvar Llobet
30 d'abril del 2015
Actualitzat a les 12:32h
Un moment del debat a Balaguer
Un moment del debat a Balaguer | Rosa Mari Sauret

Si els ciutadans han de guiar el seu vot per les conclusions que s'han pogut extreure del primer debat de candidats a Balaguer, tindran un problema. I gros. El Cercle de Promoció Econòmica de la ciutat ha organitzat aquest dimecres un cara a cara entre els representants dels vuit partits que concorren als comicis de la capital de la Noguera, que han mantingut un enfrontament de molt baixa intensitat i on la diferència entre els actuals regidors i els candidats novells s'ha fet molt evident. 

Josep Maria Roigé de CiU, Jordi Ignasi Vidal d'ERC i Joan Maria Molins del PP han tirat de galons per dur el pes del debat, mal moderat i que al públic de la sala d'actes de l'Ajuntament se li ha fet llarg, sobretot, per la poca espurna que han demostrat els candidats, centrats en recitar la lletania de propostes que portaven preparada i poc destres en l'art de l'esgrima dialèctica fora del paper. No n'ha sortit vencedor ningú, perquè gairebé no hi ha hagut partit. L'actual alcalde ha pogut driblar els atacs de Carlos Garcia, el candidat socialista que ha intentat pressionar Roigé pel tema de les finances municipals però que no ha acabat de reblar el clau.
 

Quatre dels vuit candidats que han participat al debat Foto: Rosa Mari Sauret


Els missatges clars i precisos que calia donar en un acte com aquest, amb vuit polítics i el temps molt marcat, han aparegut en poques ocasions durant les més de dues hores que ha durat el debat, convertit en una onada de propostes molt poc explicades sobre com es durien a la pràctica i impossible de digerir per un públic que buscava desesperat alguns moments de baralla per gaudir més del temps. No n'ha trobat gaires, de topades. Molins ha burxat Roigé amb el tema de personal, "vostè, senyor alcalde, no es parlava amb el regidor de Promoció Econòmica", i ha estat bel·ligerant contra el govern municipal en tema d'impostos.

En aquest sentit ha anunciat que caldria estudiar una baixada d'impostos, una mesura que ha trobat un aliat amb el candidat socialista, que ha cridat al consistori a fer polítiques d'estalvi reals. Han xocat en aquest tema també Roigé i Garcia, si bé només han estat fogonades en un vespre que no ha servit per convèncer ningú, bàsicament per dues raons; la primera; els candidats no han fet res per reclamar l'atenció de l'elector. La segona; gairebé la totalitat del públic assistent ja estava convençut d'entrada.

Al marge dels tres regidors, caps dels cinc candidats que s'estrenen en aquestes eleccions han demostrat gran cosa. Sigui pel lògic respecte de participar en un primer acte així o per la comprensible por a entrar en els viaranys de la discussió político-econòmica, ni Àlex Mézcua d'ICV, ni Carles Mateu de la CUP-Procés Constituent, ni Joan Pla d'Ara Sí, ni tampoc Albert López de Ciutadans han plantat la cara que es podria pressuposar als partits que no formen part de l'establishment polític català. Tot ha quedat com estava, sense cap sorpresa. A Balaguer la vida segueix igual... o pitjor.