Un candidat de CiU de Tàrrega va fer campanya per un partit neonazi

Josep Maria Gili va participar activament en la campanya per les eleccions europees del Movimiento Social Republicano tot i que aquest dimarts ha assegurat que no era conscient que anava a les llistes d'aquesta formació

Jordi Borràs / Àlvar Llobet
29 d'abril del 2015
Actualitzat a les 18:21h
Josep Maria Gili repartint exemplars fets pel partit, el 2009
Josep Maria Gili repartint exemplars fets pel partit, el 2009 | MSR

Josep Maria Gili, el setè candidat de la llista de CiU a Tàrrega per les municipals, va fer campanya per Movimento Social Republicano (MSR), una formació neonazi amb seu a Barcelona que defensa la unitat nacional d'Espanya. El web de la formació té penjades diverses fotografies d'un matí de campanya que va fer al mercat de Cervera el 29 de maig de 2009, una setmana abans de les eleccions europees, que es van celebrar el 7 de juny.

En les instantànies es veu l'ara candidat CiU repartint exemplars de la publicació que elabora l'MSR, "Krisis21", amb els líders del partit, Alejandro Fernández i Jordi de la Fuente, i també amb Mateu Figuerola, regidor a Cervera del Partit per Catalunya, l'escissió de la Plataforma per Catalunya de Josep Anglada. En el text que acompanya les imatges, s'explica que "uns quants candidats han repartit propaganda i més d'un miler d'exemplars de la publicació de l'MSR". El post també apunta que aquesta publicitat "ha estat molt ben acollida i molta de la gent que ha parlat amb els candidats ha mostrat la seva alegria en saber de la candidatura".
 

Gili amb altres candidats del MSR el 29 de maig de 2009 Foto: MSR


Les imatges contrasten amb el comunicat que ha fet públic aquest dimarts el mateix Gili, on s'ha desvinculat del partit assegurant que la seva inclusió a les llistes de MSR per la contesa electoral europea va ser feta sense el seu consentiment. De fet, el candidat, que va anar de número 9 a les llistes com a independent, assegura que no va saber que el partit neonazi havia utilitzat el seu nom "fins un any més tard".

En aquest text, publicat després que NacióLleidaes fes ressò del vincle de Gili amb Plataforma per Catalunya, també es condemna "amb tota fermesa" que les "lleis electorals encara permetin que formacions racistes i xenòfobes es presentin en unes eleccions". En aquest sentit, Gili ha assegurat que la seva pertinència a un formació com Plataforma per Catalunya entra dins del camp del dret a equivocar-se que tenen les persones.

Suport a la coalició Partit per Catalunya-MSR per les eleccions al Parlament

A Josep Maria Gili se'l veu també en unes altres imatges donant suport a la coalició que Partit per Catalunya i Movimiento Social Republicano van formar per presentar-se a les eleccions al Parlament de Catalunya que es van celebrar el 28 de novembre de 2010.