Les principals propostes electorals dels partits de Lleida en seguretat i civisme

Les formacions de Lleida desgranen el seu programa electoral

Àlvar Llobet
29 d'abril del 2015
Actualitzat a les 12:30h
Un Guàrdia Urbà controlant el trànsit en una escola
Un Guàrdia Urbà controlant el trànsit en una escola
Partit Socialista de Catalunya



- Desenvoluparem campanyes de seguretat viària destinades a la mediació i resolució de conflictes a la via pública de manera preventiva a la sanció: una ciutat és més segura com més estan formats els ciutadans en els drets i deures com a vianants i usuaris de la via pública. Tot i que les sancions són necessàries, el diàleg és més formatiu i més efectiu a la llarga. Per això visualitzarem la tasca que ja es fa en aquest sentit amb campanyes periòdiques de sensibilització i formació de la ciutadania.

- Potenciarem, en les activitats de les llars de jubilats, la formació en seguretat viària per a la gent gran: les persones grans són un dels col·lectius més vulnerables pel que fa a la sinistralitat, com a vianant o com a conductor. La formació al llarg de la vida que es fa en els seus espais de trobada, com les llars de jubilats, ha d'incorporar també la formació permanent en seguretat viària.

-  Incrementarem la dotació d'agents cívics per augmentar la presència en els diferents barris de la ciutat: l'opinió de la ciutadania constata que els agents cívics fan una tasca important de detecció, informació i denúncia d'actituds incíviques que s'ha de potenciar i augmentar. L'objectiu és que la seua presència sigui evident i continuada a cada barri.

- Prepararem una campanya plurianual per fomentar el civisme i la sensibilització cap a les persones que tenen animals de companyia i construirem un mapa de pipicans per la ciutat: tot i l'ordenança sobre les defecacions dels gossos i la quantitat de sancions que es posen, encara no tothom en recull els excrements. La necessitat d'una campanya de sensibilització continuada i la ubicació d'espais tancats per als gossos, són demandes directes de la ciutadania que atendrem de seguida que comenci la propera legislatura.


Convergència i Unió

- Policia de barri: apostem per un model de policia preventiva i no reactiva perquè és més eficaç i per això recuperarem el Guàrdia Urbà de Barri, figura de referència per als ciutadans que va ser eliminada en el mandat anterior per garantir així una presència continuada  de la policia als carrers. Els veïns guanyen en proximitat i tenen un referent i es garanteix una presència continuada de la policia als carrers de la ciutat. Així mateix, es preveu un reforç de la presència policial en els punts més conflictius de la ciutat.

- Pla de xoc en seguretat i civisme: aquest pla de xoc s’ha d’aplicar en els barris amb especial grau d’inseguretat, i comptarà amb la participació dels veïns i en col·laboració amb tots els Cossos i Forces de seguretat de la ciutat. Aquesta proposta ha d’incloure mesures com instal·lació de càmeres de vigilància, inspeccions en locals que no compleixin la normativa, tancar els locals que siguin punts de conflicte o incorporar una xarxa d’informació i denúncia de la policia a peu de carrer. L’objectiu és fer que de Lleida una ciutat més segura per als seus ciutadans perquè recuperin la confiança en els seus barris.

- Unitat Mòbil de Denúncies: crearem la Unitat Mòbil de Denúncies, que permeti reduir el nombre de delictes comesos i no denunciats.

- Unitat de Conflictes Veïnals: posarem en marxa la Unitat de Conflictes Veïnals per resoldre aquells problemes de convivència entre veïns i veïnes d’una mateixa comunitat, bloc o zona.


Partit Popular


- Actuació conjunta entre les regidories de Seguretat i Benestar Social: Posarem en marxa un protocol d’actuació conjunta entre les Regidories de Seguretat, Civisme i Règim Interior i la de Benestar Social amb l’objectiu de dur a terme totes les actuacions que siguin necessàries per incrementar la seguretat i evitar les actituds incíviques a la ciutat de Lleida.

- Comissaries Externes de Proximitat: Implantarem les Comissaries Externes de Proximitat (CEP) als diferents centres cívics de la ciutat de Lleida, amb l’objectiu de facilitar la formalització de denúncies i l’obtenció d’informació per part dels ciutadans dels diferents barris de la ciutat de Lleida.

- Conciliador Cívic Nocturn: Implantarem la figura del Conciliador Cívic Nocturn especialment a les zones d’oci de la ciutat amb l’objectiu de fer compatible el gaudi nocturn amb el descans dels veïns.

- Restabliment dels perjudicis per ocupacions il·legals: Coordinarem de forma efectiva les accions que siguin necessàries amb la concessionària Aigües de Lleida i les empreses d’electricitat, amb l’objectiu que els veïns perjudicats per ocupacions il·legals de pisos dels edificis on resideixen puguin restablir, a la major brevetat possible, el subministrament de llum i aigua suprimit a la comunitat per l’ús fraudulent que en fan les persones que ocupen habitatges en aquests immobles.


Esquerra Republicana de Catalunya - Avancem



-Impulsarem la promoció econòmica i les polítiques d’ocupació: cal millorar de les capacitats personals i laborals per fomentar la inserció i promoció sociolaboral de col·lectius en risc d’exclusió social. Per això endegarem programes de formació i de conscienciació per fomentar l’adquisició d’habilitats socials, garantir un marc comú de convivència on tothom compleixi les normes, ja sigui en els espais públics com també en els comunitaris
 
-Crearem la figura de mediador o mediadora comunitaris: per tal d’ajudar a prevenir els conflictes entre veïns o de resoldre’ls, en el cas que s’hagin produït. També ens implicarem activament en l’atenció personalitzada i en el desenvolupament dels serveis necessaris per a totes les dones i els seus fills i filles en situació de violència masclista.
 
-Convertirem l’espai públic en una àgora ciutadana i en un indret amable i confortable: amb més arbrat -com a mesura de millora tèrmica-, més neteja de la via pública -com a mesura de confort i de salubritat-, més espais de joc, com a mesura d’ocupació ordenada de l’espai-, més zones de descans i esbargiment -com a mesura propiciadora de contacte i interacció humanes i de tolerància-, més espais lliures de trànsit a motor -com a mesura d’estada i de mobilitat segures-, més espais on practicar l’esport a l’aire lliure, al riu o a terra ferma -com a mesura promotora de la salut i la convivència-.
 
-Farem una aposta clara i contundent per la policia de proximitat: que tingui contacte directe amb la ciutadania, fet que ajudarà a la prevenció de certes situacions o percepcions de risc. L’objectiu final ha d’ésser que la ciutadania se senti ben atesa i segura per tal d’aconseguir coresponsabilitzar-la amb tota política pública que tingui com a objectiu preservar el bé comú.


Iniciativa per Catalunya-Verds, Esquerra Unida Alternativa, Moviment d'Esquerres



- Política de seguretat d'esquerres: prevenció, planificació i coordinació: un model integral de seguretat on s'impulsi les polítiques de protecció civil com a eina bàsica de coneixement de riscos, de prevenció i de planificació dels mateixos, així com de coordinació entre tots els cossos operatius quan l'emergència es produeixi. Això s'aconseguirà amb una seguretat pública de proximitat, sostenible i que incorpori per al bon funcionament, a les entitats i actors socials destacables.
 
- Policia local al costat de la ciutadania i els comerços: la policia local ha d'estar al costat de la ciutadania i els comerços. Recuperarem, doncs, la figura del policia de barri per així potenciar la resolució dialogada de conflictes i incrementarem la mediació comunitària amb campanyes d'informació, sensibilització i d'autoprotecció. En l'àmbit comercial, elaborarem un pla d'autoprotecció i protecció necessaris per a establiments i activitats de titularitat municipal. Destinarem a plena dedicació recursos humans qualificats i tecnològics.
 
- Llibertats sexuals, igualtats de drets, igualtat social: protegirem el dret a la lliure expressió d'afectivitat en els espais públics. Impuls i suport jurídic, psíquic i d'acolliment a les persones gais, lesbianes i transsexuals. Sobretot aquelles en risc d'exclusió social, maltractades o amb problemes psicològics. Promourem la pedagogia i els actes per a aquests col·lectius, col·laborant a més amb l'associanisme i la realització de xerrades/tallers, etc.
 
- Lleida, ciutat neta: potenciarem i revisarem les polítiques de neteja dels espais públics, optimitzant però alhora millorant els recursos de les empreses externes encarregades i treballant per la recuperació estructurada de la gestió municipal d'aquest. Durem a terme polítiques de sensibilització i informació en escoles i barris per fer partícip a la ciutadania de la conservació i dels espais públics. Feedback i plans d'actuació concrets per a aquelles zones de la ciutat que estiguin patint problemes de brossa i incivisme.


Ciutadans


 
- Seguretat: impulsarem la col·laboració entre els diferents cossos ii forces de seguretat a Lleida. Defensem l'equiparació salarial de la policia local amb la Policia Nacional i les policies autonòmiques. Vetllarem perquè es doti a la policia local dels mitjans necessaris per al compliment de les seves funcions i la seva seguretat. Intensificarem la presència de patrulles de proximitat a les zones més conflictives de la nostra ciutat.

- Civisme: Proposarem la simplificació normativa de les ordenances municipals i exigirem la seva aplicació estricta per garantir la convivència a l'espai públic. Les sancions han de ser equilibrades i equitatives, però serem ferms en actuar contra el vandalisme i els danys al mobiliari urbà, així com en la lluita contra les activitats incíviques que perjudiquen el descans dels veïns.

-Llenguatge fàcil d'entendre: així mateix vetllarem perquè el llenguatge emprat sigui fàcil d'entendre pel ciutadà. Una de les queixes recurrents al Síndic és l'ús d'un llenguatge feixuc i complicat en les comunicacions de la Paeria amb els seus veïns, sobretot en el cas d'algun tipus de conflicte entre aquests i l'administració.

- Règim Interior: una Paeria transparent. Ens comprometem a aconseguir transparència en els càrrecs públics, transparència a la Paeria i transparència en els grups municipals. Limitarem a dues legislatures el mandat de l'alcalde. Al tercer any de mandat es realitzarà una audiència pública per exposar el grau de compliment del programa de govern. Reforçarem la independència de Secretaria i Intervenció Municipal. Ens comprometem a impulsar els canvis necessaris en la legislació vigent per a declarar la responsabilitat patrimonial subsidiària dels partits polítics en aquells casos de corrupció dels càrrecs públics elegits a les llistes o designats pel partit.


Crida per Lleida - CUP



- Co-decidir amb els veïns i veïnes les mesures en matèria de seguretat a través de Consells de Barri on es prioritzi la prevenció i mediació per a la resolució dels conflictes. Amb especial incís en la problemàtica dels pisos buits i/o en males condicions, amb accions per detectar i perseguir actes il·lícits de la propietat com pisos sobre-explotats, solars buits en condicions d’insalubritat i habitatges permanentment buits a recuperar per al lloguer social, sotmetent a mediació els casos d’ocupació.
 
- Formació als agents de la Guàrdia Urbana en matèria de drets humans, especialment respecte les situacions de pobresa i exclusió, com els desnonaments, la situació de sense llar, prostitució, toxicomanies o salut mental; així com sobre la recent revisió de l’ordenança de civisme per no criminalitzar la pobresa, a instància de la resolució del Parlament impulsada per la CUP i la seva transposició a Lleida de la mà del tercer sector.
 
- Substituir els agents cívics per educadors de carrer que facin una feina de prevenció i resolució del conflicte als barris, en coordinació amb serveis socials i amb polítiques transformadores. Un altre model de civisme basat en la cultura democràtica i la participació ciutadana, que passa per derogar l’Ordenança de Civisme i el seu catàleg de prohibicions i sancions i, en el seu lloc, aprovar un Reglament de la Convivència.

- Lluita contra la violència masclista. Municipalització dels centres d’acollida de dones maltractades, dotant-los de recursos amb professionals qualificades i amb sous dignes. Ampliar l’oferta de pisos per a dones maltractades, eliminar les derivacions a centres religiosos, i millorar el seguiment dels casos. Invertir en prevenció, planificació, educació i polítiques d’igualtat des del Casal de la Dona.


Comú de Lleida



- Treballarem per un nou model de convivència i seguretat construït des del respecte dels drets i el reconeixement del conflicte social.  Derogarem l’actual ordenança de civisme i avaluarem amb el veïns de cada barri les seves necessitats tant pel que fa a polítiques i accions socials preventives com pel que fa als mecanismes de protecció i servei a la ciutadania de la Guàrdia urbana.

- Implantarem la Dedicació exclusiva i reduirem els salaris de l’Alcalde i dels Regidors amb responsabilitat de govern aproximadament en un 30%, assimilant-los als salaris, no de l’empresa privada, sinó dels treballadors públics amb responsabilitat equiparable. Habilitarem un Codi ètic que reguli qüestions com l'obtenció d'obsequis, els desplaçaments, les dietes o la disposició de vehicles oficials.

- Per una transparència radical. Només la possibilitat que els ciutadans coneguin el que es fa, com es fa i quants diners s’hi dediquen garanteix que allò que és de tots es gestioni realment en benefici de tots. En un màxim de 2 anys ens comprometem que siguin accessibles amb detall els comptes, les contractacions i les concessions administratives de l’Ajuntament.

- Compromís amb la participació. El que és de tots ha de ser gestionat entre tots. Realitzarem consultes ciutadanes vinculants sobre qüestions rellevants, inversions de gran envergadura o compromisos que abastin més d’una legislatura, i la primera abans d’un any. Impulsarem les Assemblees de barri com a font d’iniciatives i amb capacitat de decisió sobre inversions.