Mas avala el Consorci Sanitari de Lleida i dóna suport a la gestió de Boi Ruiz

El president recorda que hi ha una llei del tripartit que empara la creació d'aquest ens i insta CUP i ICV-EUiA a canviar-la

ACN
15 d'abril del 2015
Actualitzat a les 16:50h
Artur Mas ha avalat el Consorci Sanitari
Artur Mas ha avalat el Consorci Sanitari | Aleix Moldes

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha avalat aquest dimecres l'actuació del conseller de Salut, Boi Ruiz, i ha negat que s'estigui privatitzant res amb el Consorci de Lleida. "Jo no puc desautoritzar un conseller que està actuant correctament", ha dit Mas en resposta a la petició de l'ecosocialista Joan Herrera. El president ha recordat que el projecte del consorci està en fase d'exposició pública, i a més està emparat per una llei aprovada en temps del tripartit.

En aquest sentit, ha instat ICV-EUiA i també la CUP, que s'ha referit a la qüestió, a presentar una iniciativa per modificar-la. Ambdós grups li han recriminat que no faci cas de les mocions que aprova el Parlament. El president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha acusat el conseller de Salut i el Govern de no respectar la voluntat del Parlament amb el Consorci de Lleida o el projecte Visc+. "No és només un problema per al sistema públic de salut, sinó de qualitat democràtica", ha dit Herrera, que ha demanat a Mas que desautoritzi el conseller i que rectifiqui les seves polítiques "que fan cas omís del que diu el Parlament".

Mas: "El conseller Boi Ruiz està actuant correctament"

Mas ha rebutjat fer-ho perquè el conseller, ha dit, està "actuant correctament". Ha recordat que el Consorci de Lleida està en tràmit d'informació pública, i cal veure quina és l'opinió dels ciutadans primer. També ha remarcat que si cal fer cas del Parlament, també cal fer-ho de les lleis que s'aproven, i aquest projecte està emparat per una normativa aprovada en temps del tripartit. Si volen modificar-la, ha dit Mas a Herrera, caldrà que presentin una iniciativa en aquest sentit.

L'ecosocialista ha insistit que Mas "pot tenir una ideologia, uns interessos, però té l'obligació de respectar els mandats del Parlament", que s'han oposat al Consorci Sanitari de Lleida i al projecte Visc+. "Avui l'obstacle per a la salut pública i la qualitat democràtica ja no és el conseller, sinó també vostè quan l'avala", s'ha queixat.

En la mateixa línia li ha preguntat la diputada de la CUP Isabel Vallet, que ha preguntat a Mas si està "al costat de la majoria popular i també parlamentària o del costat de la minoria empresarial que s'està lucrant amb la descapitalització". Vallet ha denunciat que el projecte del consorci deixa la porta oberta a l'externalització i ha lamentat que el Govern ho negui.

De fet, el mateix Mas ha assegurat que no s'està privatitzant res amb el Consorci Sanitari de Lleida, i ha demanat a la CUP que "reconegui l'evidència". També ha reiterat que l'únic que està fent el Govern és conèixer l'opinió de la ciutadania a través del tràmit d'exposició pública. De tota manera, ha remarcat que Catalunya està "plena" de consorcis sanitaris, i amb aquest model pràcticament 9 de cada 10 catalans valoren el sistema amb una nota molt alta. "Respecto la seva opinió però la majoria de la societat de molt llarg en té una altra", ha etzibat.