Independentisme al Far West

L'ANC celebra la seva tercera assemblea general entre l'esperit rumbero dels garrotins lleidatans i la polèmica xiulada a Àngel Ros | Més de 3.000 persones avalen el full de ruta de l'Assemblea i acomiaden Forcadell com a presidenta el dia del 84 aniversari de les eleccions que van possibilitar la república catalana

Àlvar Llobet
12 d'abril del 2015
Actualitzat el 13 d'abril a les 0:42h
Diversos membres de partits i col·lectius, avui a Lleida
Diversos membres de partits i col·lectius, avui a Lleida | Adrià Costa

A la terra on es pon el sol. Entre muntanyes i aiguamolls. A Lleida, el Far West català, s'ha celebrat la tercera assemblea general de l'ANC, que ha obert els Pastorets Rock amb l'himne oficiós de la terra, "Som de l'Oest", i que ha seguit amb una sonora xiulada a l'alcalde de la ciutat, Àngel Ros, palplantat davant de les més de 3.000 persones que omplien el Barris Nord i que han tronat a crits d'independència davant del paer lleidatà que volia donar la benvinguda als assistents. Si algú creia que el procés estava mort, anava equivocat.

Pocs cops en els darrers mesos s'havien abrandat tant les masses independentistes com avui amb el president del PSC, coratgós en la defensa dels seus postulats. "Escolteu-me" pregava l'alcalde, auxiliat al final per una Carme Forcadell que ha demanat disculpes després per l'escridassada feta, ha dit, "per una minoria". "Som un país demòcrata que respecta totes les ideologies" argumentava visiblement exaltada.



Ros ha fet sortit l'independentisme del parèntesi en el qual es troba, però la llarga lletania d'esmenes l'ha fet tornar a caure en el son dels justos. Ni els il·lustres de les primeres files han aguantat tot el programa. Núria Feliu es feia fotos mentre els ecoindepes Josep Vendrell i Sara Vilà contemplaven un paisatge d'estelades colorit amb cartells de nombrosos pobles de Catalunya. Miquel Calçada, Carme Forcadell i Muriel Casals, aguantaven estoics esperant una pausa que ha servit de preparació per embocar la part més èpica de l'acte, iniciada amb una hora de retard. Si l'independentisme té pressa per convertir Catalunya en un estat, sens dubte no per celebrar les seves assemblees.

Catalunya serà rumbera o no serà

Crits d'independència i a la gresca altre cop. Aplaudiments, estelades brandades i folklore rumbero gitano a base garrotins han amenitzat la part final d'una matinal que ha comptat amb la sortida de l'armari com a cantaor del líder de Súmate, Eduardo Reyes, que ha refilat amb un "Mariano nos tienes rabia, déjanos en Catalunya quédate tu con España" al costat dels Rumbers del Garrotan. El catalanisme únic de barretina i porró ha quedat negat, altre cop. Els representants de la Catalunya gitana lleidatana han clamat per la independència a la capital de Ponent.
 

Més de 3.000 persones han omplert el pavelló Barris Nord Foto: Adrià Costa


Forcadell: "Espanya ens seguirà ajudant"

Forcadell ha agraït la feina de tots els membres de l'Assemblea en el seu discurs final; "Ha estat un honor estar al capdavant de l'Assemblea" ha dit la líder independentista, que ha recordat els darrers "tres anys històrics" que ha viscut el país gràcies, en part, "al govern espanyol, que ens ha ajudat i que ho continuarà fent".

Aturada en molts moments pel públic, Forcadell ha tancat amb una ferma defensa de la independència com a únic camí pel país, alhora que ha etiquetat les eleccions municipals com l'avantsala de les plebiscitàries del 27 de setembre. "Serà l'hora del canvi, i guanyarem". La líder independentista ha instat a lluitar fins "la victòria final" per arribar a una república catalana com la que es va votar fa 84 anys en unes eleccions municipals. Precisament un 12 d'abril. Com avui.