Per què es manté l'horari de la postguerra després de 75 anys?

Catalunya presentarà una proposta aquest estiu per impulsar una reforma horària

Laura Alberch
09 d'abril del 2015
Actualitzat a les 23:25h
Les zones horàries a Europa van de UTC-2 a UTC+3.
Les zones horàries a Europa van de UTC-2 a UTC+3.
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, es va comprometre ahir a impulsar la reforma horària a Catalunya, ja que cal passar “d’un horari franquista i irracional a un de democràtic i racional”. Fabian Mohedano, que encapçala la Iniciativa per a la Reforma Horària, també va afirmar que el nostre horari, diferent al de la resta d’Europa, prové del règim franquista i provoca un “desgavell”. Així doncs, quan i per què es va imposar l’horari que seguim avui en dia?

Per la seva situació geogràfica, a l’estat espanyol li correspon l’horari del meridià de Greenwich (GMT) –que passa per Castelló i deixa quasi tota la península a l’oest-, present a països com Anglaterra, Portugal i les illes Canàries. Tot i així, l’horari va lligat a l’hora de l’Europa Central (CET), que correspon a una zona horària diferent i fa que anem una hora avançats respecte els països de la nostra zona. D’aquesta manera, l’hora que tenim coincideix amb la de França, Bèlgica, Holanda, Alemanya, Dinamarca, Noruega, Suècia, Àustria o Suïssa.
 

Les zones horàries a Europa van de UTC-2 a UTC+3.

 

Foto: BOE


Per saber quan va succeir aquest canvi, ens remuntem a l’època del franquisme. Segons el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), Franco va imposar que el 16 de març de 1940 a les 11 de la nit els rellotges s’avancessin una hora, “considerant la conveniència que l’horari nacional marxi d’acord amb els altres països europeus”. L’objectiu d’aquesta modificació va ser posar l’horari en sintonia amb el d’Alemanya, per evita confusions en les accions bèl·liques de la Segona Guerra Mundial.

Aquesta mesura havia de ser provisional, ja que al BOE s’establia que “oportunament s’assenyalarà la data en la qual s’haurà de restablir l’hora normal”. Tot i això, s’ha mantingut durant 75 anys. Ni la fi del franquisme ni cap govern democràtic han beneficiat el retorn a l’horari que es tenia abans, el del meridià de Greenwich.
 

BOE Nº68, 8 de març de 1940