Els robatoris a domicilis de Lleida cauen un 40%, però augmenten les estafes

Els delictes i faltes a la regió policial de Ponent van disminuir un 7,6% durant l'any passat

À.Ll / ACN
08 d'abril del 2015
Actualitzat a les 20:10h
El director general de la Policia, Albert Batlle, amb responsables d'Interior
El director general de la Policia, Albert Batlle, amb responsables d'Interior | Salva Miret

Els delictes i les faltes comesos a les regions policials de Ponent i del Pirineu Occidental durant l'any 2014 van disminuir un 7,6% i un 1,9%, respectivament, en comparació al 2013. Destaca sobretot la reducció dels robatoris amb força a l'interior de domicilis i d'establiments comercials. La tasca policial va permetre desarticular durant l'any passat en les dues regions policials tres organitzacions i sis grups criminals.

Així mateix, s'han de comptabilitzar dos homicidis, a Tàrrega i Rosselló, respecte els cinc de l'any anterior. A Ponent, els fets coneguts en l'àmbit rural van caure un 19,3% en el darrer any, segons les dades policials. Per contra cal remarcar l'increment dels delictes d'estafa. 

A Ponent, els delictes (que suposen un 53% dels fets coneguts) es van reduir un 12,42% i les faltes penals (que representen el 47% dels fets coneguts) van caure un 1,38%. En canvi, al Pirineu Occidental mentre els delictes van disminuir un 7,93%, les faltes penals van créixer un 3,53%. D'aquesta manera es manté la tendència a la baixa dels darrers quatre anys dels fets penals, amb una reducció continuada d'un 3% i d'un 11%, respectivament, segons es desprèn dels indicadors de seguretat corresponents a ambdues regions policials que ha presentat aquest dimecres a Lleida el director general de la Policia, Albert Batlle.

Les estafes creixen un 25%

A Ponent els fets delictius contra el patrimoni van disminuir un 9,70%, d'entre els quals cal remarcar la caiguda del 20,51% dels robatoris amb força i de l'11,24% pel que fa a furts. Destaca la caiguda d'un 40% dels robatoris a l'interior de domicili i d'un 18,83% en establiments comercials. En canvi, els delictes d'estafa van créixer un 25,71%, seguint la mateixa tònica que a la resta del país. Batlle ha atribuït aquest increment especialment a un major ús de les transaccions per internet.   

Cauen prop d'un 20% els fets coneguts en l'àmbit rural

L'intendent Josep Lluís Rossell, cap de la Regió Policial de Ponent, ha destacat el descens del 19,3% dels fets coneguts en l'àmbit rural, que van passar de les 1.521 del 2013 als 1.228 del 2014, segons els indicadors policials. Rossell ha relacionat la caiguda amb el Pla Operatiu Especial en l'àmbit rural i a una major prevenció per part dels propietaris de finques agrícoles.  

Tres organitzacions i sis grups criminals desmantellades

Durant el 2014 els Mossos d'Esquadra van desarticular dues organitzacions criminals al Pirineu Occidental, ambdues dedicades al contraban de tabac tot i que una també estava relacionada amb la prostitució. A Ponent, el cos va desmantellar una organització dedicada al tràfic il·lícit de vehicles, així com sis grups criminals centrades en el robatori de camions, robatoris amb força en domicilis i establiments, en furts i tràfic de drogues.