Com podem evitar les contractures?

Els cinc consells d'un fisioterapeuta per prevenir aquest dolor muscular

990_1428393398contractura
990_1428393398contractura | Europa Press
Europa Press
07 d'abril del 2015
Actualitzat a les 20:07h

Les contractures són un augment del to muscular de forma mantinguda i involuntària, que acaba produint dolor. Les males postures, la falta d'exercici o inclús una hidratació deficient, poden ser els principals aliats d'aquestes doloroses alteracions en la nostra musculatura. 

Segons explica Ramón Aiguadé, fisioterapeuta del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, la contractura és un escurçament muscular que no permet el funcionament normal dels músculs i que, en la població general, es presenta de manera més comú al coll i l'esquena: "En les extremitats com braços i cames aquestes contractures són menys freqüents, excepte en l'àmbit de l'esport, com passa en el cas dels tennistes o futbolistes", aclareix el fisioterapeuta. 

Les contractures es poden prevenir?

Les tres principals característiques de les contractures són: dolor, pèrdua del funcionament muscular i canvis de postura. D'aquesta manera, es produeix una disminució de la força muscular, no es pot allargar el múscul i es perd mobilitat. 

La medicina convencional tracta les contractures amb analgèsics per treure el dolor, però no es tracta la lesió primària i aquests medicaments no actuen sobre el to muscular. Per això, s'utilitzen fàrmacs més agressius, com els miorelaxants. Des de la consulta de fisioteràpia es realitzen massatges descontracturants i tècniques com la fibròlisi instrumental o la compressió isquèmica. 

Alguns consells per prevenir les contractures:

1. Incloure en la nostra vida diària la higiene en les postures. Això suposa realitzar canvis en la postura cada cert temps, per evitar postures mantingudes. 

2. Fer estiraments cada dues hores durant dos o tres minuts. Els estiraments han de ser suaus, prolongats i progressius. S'han d'evitar els estiraments musculars ràpids i els moviments elàstics que es produeixen quan s'allarga massa el múscul, ja que podrien produir-se contractures i ruptures microfibrilars. 

3. Tenir una hidratació adequada. La deshidratació augmenta la probabilitat de rampes. S'ha de beure aigua durant tot el dia i no tota de cop o només durant els àpats. 

4. Dieta equilibrada. Dins d'una dieta variada no s'ha d'eliminar per complet la sal, ja que és necessària per la contracció muscular, i la seva absència porta a l'aparició de rampes. 

5. Evitar les situacions d'estrès, en la mesura que sigui possible, i complir amb les hores necessàries de son. 

"Les contractures mantingudes i sense tractar poden provocar problemes d'artrosi i degeneració articular, a més de canvis de postura que fan que el cos entri en un cercle viciós molt perjudicial, que manté la contractura i l'empitjora", conclou el fisioterapeuta.