recepta

Com es fa una mona de Pasqua?

per Redacció , 2 d'abril de 2015 a les 17:43 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 d'abril de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Mona de Pasqua de mantega

Ingredients

- Per al pa de pessic: 

4 ous
150 g de sucre

150 g de farina
20 g de farina d'ametlla
5 g de llevat
2 clares muntades
50 g de sucre

- Per la trufa de guarnició:
125 g de nata líquida
30 g de sucre
250 g de xocolata de cobertura negra

- Per la cobertura:
250 g de xocolata de cobertura negra
125 g de mantega

- Per farcir:
300 g de melmelada de préssec

Procediments

1. En primer lloc, i per fer el pa de pessic, es munten els 4 ous i els 150 g de sucre en un bol i amb l'ajuda d'una batedora. 

2. A part, es barreja la farina i el llevat, es posen en un colador i es deixen caure de mica en mica sobre la mescla d'ous i sucre. D'aquesta manera, s'eviten els grumolls. Es barreja bé amb una espàtula i s'hi va incorporant la farina d'ametlla sense deixar de remenar. 

3. En un altre bol, es munten les clares a punt de neu. Quan estiguin a mig muntar, s'afegeixen 50 g de sucre. Tot seguit, es barregen les clares amb la mescla de farina i ous, i s'omple un motlle prèviament untat amb mantega i enfarinat. Es cou el pa de pessic al forn, a 180ºC, durant uns 40 o 45 minuts. 

4. Es deixa refredar el pa de pessic i es desemmotlla. A continuació, es desfà la cobertura de xocolata al bany maria. Mentrestant, es talla el pa de pessic per la meitat i es farceix amb la melmelada de préssec. Quan la cobertura de xocolata estigui desfeta, s'hi posa la mantega i es va remenant fins que es fongui. Un cop la cobertura estigui a punt, es fa servir per cobrir el pa de pessic i es deixa refredar una estona. 

5. Per decorar la mona, es poden fer servir ous de Pasqua, que s'hauran de fixar sobre la superfície del pastís amb trufa. Per fer la trufa, es posen 125 cl de nata líquida a bullir. Un cop arrenqui el bull, s'afegeixen 30 g de sucre i 250 g de xocolata de cobertura negra. Es remena i es manté al foc fins que la xocolata s'hagi fos. Un cop feta la trufa, s'ha de deixar refredar.

6. També es pot guarnir la mona amb els típics elements decoratius: pollets, plomes, ninots, etc. 

Recepta de 'Cuines'


Mona de Pasqua tradicional
 

Ingredients 

50 ml d’oli d'oliva verge extra
150 ml d’aigua
5 g de coriandre
5 g de matafaluga (anís verd)
60 g de llevat fresc
50 g de massa mare (llevat)
100 g de sucre
500 g de farina
1 ou anís (opcional)
Essència de llimona (esperit de llima)
2 ous anissets de colors

Procediments

1. Per començar, es  bullen els ous en un cassó al foc durant 12 minuts. 

2. Mentrestant, es posa l'aigua en un altre cassó amb el coriandre i la matafaluga. Es fa bullir durant 5 minuts. 

3. Per fer la massa, es posa l'oli i el sucre en un bol gros. Quan l'aigua hagi bullit, es treu del foc, es cola i s'aboca damunt de l'oli, escaldant-lo. Amb l'ajuda d'una espàtula, es remena fins que arribi a una temperatura d'uns 30ºC, o quan es pugui tocar sense cremar-se. Després s'afegeix l'anís, l'essència de llimona, l'ou, el llevat mare i el llevat esmicolat, i es remena tot amb les mans. Seguidament, s'afegeix la farina a poc a poc i es va remenant fins que quedi una pasta més aviat fina. 

4. La pasta es divideix en porcions. Per un mona d'un ou es necessiten uns 200 grams de pasta. I per cada ou que es vulgui afegir a la mona, s'ha d'incrementar la quantitat de pasta en 100 grams. 

5. Finalment, es dóna forma de peix a la pasta, s'hi posa l'ou dur al lloc de l'ull i es pinta amb un ou batut. Es deixa fermentar a temperatura ambient fins que dobli el seu volum, uns 30 minuts com a mínim. Després es cou al forn, escalfat prèviament, a 170ºC durant uns 20 minuts. Quan estigui daurada, es retira del foc i es deixa refredar.

6. Mentre la mona es refreda, es bat un ou, es torna a pintar la mona i s'escampen anissets per sobre. Per acabar, es deixa refredar del tot. 

Recepta de 'Cuines'

 

Participació