Tretze morts més a les carreteres durant el primer trimestre de 2015

El conseller Espadaler relaciona l'increment dels sinistres amb les distraccions i apunta a l'ús del telèfon mòbil com a causa principal

J.P./ACN
01 d'abril del 2015
Actualitzat a les 23:38h
A les carreteres catalanes s'ha registrat durant aquest primer trimestre de 2015 un repunt de la mortalitat. S'han produït 13 víctimes més que al llarg del mateix període de 2014, i s'ha passat de 24 a 37. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha explicat que la majoria d'aquests sinistres estan relacionats amb distraccions dels conductors al volant. Fent una anàlisi més detallada ha remarcat que d'entre aquestes distraccions sobresurten aquelles motivades per l'ús i la manipulació dels telèfons mòbils. Per aquest motiu, el Servei Català de Trànsit (SCT) ha llançat la campanya preventiva "Vius connectat, conduint desconnecta" i ha presentat una APP que manté el telèfon apagat durant el trajecte.

Espadaler ha admès que s'ha detectat un "problema" amb l'increment de la sinistralitat a les carreteres catalanes durant aquest primer trimestre. En el període que engloba des de l'1 de gener i fins al 31 de març s'han produït 37 víctimes mortals. Això significa 13 més que durant el primer trimestre de l'any anterior. El balança negre també recull que han tingut lloc més accidents greus. 

El conseller ha enumerat les diverses causes que han aïllat els integrants del grup de treball creat per analitzar la situació i que compta amb representants dels Mossos d'Esquadra, del Departament de Territori i Sostenibilitat i del Servei Català de Trànsit. 

Repunt de la mobilitat

Aquestes estan relacionades amb un repunt de la mobilitat -ha crescut un 4% i això "objectivament" també implica un major risc de l'accidentalitat-, amb un dèficit en el manteniment dels vehicles i de les infraestructures viàries. L'N-340, al seu pas per Tarragona, ha registrat 6 morts durant aquests primers tres mesos. 

Totes les anteriors són causes "ja conegudes". Però enguany, a aquestes tres, cal sumar-ne una de nova: la tipologia dels accidents. L'any passat venien motivats per sortides de la via però ara la immensa majoria dels sinistres s'han produït per un xoc frontal. La distracció del conductor està al darrera d'aquestes topades, més virulentes que la resta. 

Espadaler, fent una anàlisi amb més detall d'aquestes topades frontals ocorregudes per distraccions dels conductors, ha apuntat que en la majoria dels casos aquestes estan relacionades amb la manipulació de telèfons mòbils durant la conducció.

Ni trucar ni enviar missatges

El comissari de Mobilitat, Miquel Esquius, ha remarcat que la tendència observada pels Mossos d'Esquadra és que els conductors tenen interioritzat que no es pot parlar pels telèfons mentre condueixen però no que tampoc es poden enviar missatges. Aquesta manipulació per enviar missatges sembla estar al darrera de les distraccions. Esquius subratlla que les infraccions que posen els Mossos no són per parlar sinó "per manipular" i que són sancions greus. 

El Servei Català de Trànsit ha engegat una campanya que estarà present als mitjans de comunicació fins al mes de novembre -amb el lema "Vius connectat, conduint, desconnecta"- per sensibilitzar davant del risc que comporta manipular els dispositius mòbils mentre es condueix. 

També s'ha desenvolupat una APP gratuïta que manté apagat el telèfon mòbil mentre dura el trajecte, respon les trucades directament activant els sistemes de mans lliures o envia un missatge a la persona que truca aclarint que no és possible respondre perquè l'usuari està conduint.