L'adéu a la quota làctia obre els dubtes sobre la competitivitat dels ramaders

El sector podrà cobrir tota la demanda de llet del país amb producció pròpia, però tem la competència de l'estranger | Catalunya ha perdut un 82% d'explotacions lleteres des de 1992

Àlvar Llobet
01 d'abril del 2015
Actualitzat a les 15:48h
Els ramaders temen que els preus de la llet baixin
Els ramaders temen que els preus de la llet baixin | Unió de Pagesos

Els ramaders temen que els preus de la llet baixin Foto: Unió de Pagesos


Des de fa trenta anys, els ramaders han vist limitada la producció de llet a Catalunya i a Espanya. Aquest topall dibuixava un escenari en el que el volum de llet que es generava estava per sota del que es consumia, una situació que avui ja ha passat a la història. La quota làctia es va dissenyar a Brussel·les per estabilitzar els preus i el mercat. L'assignació inicial per a l'Estat espanyol era de sis milions de tones a l'any, una xifra insuficient per atendre la demanda interna de nou milions de tones, el que va obligar a incrementar la quota en els següents anys. 

Amb el final d'aquesta quota, als ramaders se'ls hi obre la possibilitat de poder cobrir tota la demanda de llet amb producció pròpia així com guanyar mercat exterior regulant-se només amb la llei de l'oferta i la demanda, un escenari que no està exempt, però, de dubtes i incerteses. El sector tem que l'eliminació del límit de producció de llet acabi amb una rebaixa de preus i el tancament de les explotacions lleteres, en total 776 a Catalunya l'any 2014, que no poden competir amb les grans fàbriques europees, una amenaça ara pel sector, que ha patit en els darrers anys una davallada enorme en número d'explotacions.

Catalunya ha perdut un 82% de les explotacions lleteres des del 1992

Segons dades de la Generalitat, en el període que va des de l’any 1992 fins a l’any 2014 el nombre d’explotacions va disminuir de 4.329 a 776 explotacions, un fet ha suposat una dràstica reducció del 82% de les explotacions.

Ajudes d'Europa i del Govern espanyol

Per fer front a aquest canvi, la Política Agrària Comuna preveu per aquest any un augment de l'ajuda al sector làctic de 93,5 milions d'euros, un 56% més que en el període actual i una possibilitat de revisar aquestes ajudes a meitats del 2016. D'altra banda, el Ministeri d'Agricultura del Govern espanyol assegura que l'obligatorietat de pactar contractes anuals entre la industria i el ramader que ha posat l'executiu espanyol evitarà la volatilitat del mercat i permetrà que els ramaders treballin sense pressió. En aquest sentit, la ministra Isabel Garcia Tejerina destaca que aquests contractes s'han de fer amb suficient antelació.