Ecologistes i excursionistes s'uneixen per aturar la presa de Mont-Rebei

Demanen l'adhesió de més entitats i particulars i la implicació de les administracions catalanes i aragoneses per frenar el projecte

ACN / À.Ll
24 de març del 2015
Actualitzat el 25 de març a la 13:48h
Ipcena i els grups excursionistes planten cara a Endesa
Ipcena i els grups excursionistes planten cara a Endesa | Laura Cortés

L'entitat ecologista Ipcena, els Centres Excursionistes de Lleida i Balaguer, els Amics del Montsec de Benavarri i els Amics de la Muntanya de Tremp han creat una plataforma per aturar la construcció d'una presa al Congost de Mont-rebei, després que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha admès a tràmit el projecte d'Endesa. Esperen que s'hi adhereixin més entitats i demanen a les administracions catalanes i aragoneses la seva implicació per frenar aquesta "barbaritat".

Denuncien que l'únic objectiu és beneficiar econòmicament les elèctriques a base de destruir el patrimoni. La presa, de 28 metres d'alçada, es construiria a Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà) i Viacamp (Baixa Ribagorça). El portaveu d'Ipcena, Joan Vázquez, ha explicat que la plataforma s'ha creat oficialment aquest dimarts per fer front a una "autèntica provocació". "Atemptar contra un dels santuaris naturals més importants de Catalunya i de la Franja és una amenaça i una irracionalitat", ha dit.

Vázquez ha recordat que el Congost de Mont-rebei està protegit ja que es troba inclòs, entre d'altres, al catàleg de zones protegides del pla de conca de l'Ebre dins de la directiva marc de l'aigua de la Comunitat Europea, i que per tant, la construcció d'una presa és incompatible amb aquesta. "Les directives no permeten introduir modificacions que puguin afectar els arguments que han servit de base per a la seva protecció", ha dit.

En aquest sentit, Vázquez ha demanat a les administracions tant catalanes com aragoneses que es pronunciïn en contra d'aquest projecte i que s'impliquin per aturar-lo. Tot i això, des de la plataforma estan també recollint signatures per si s'hagués de demanar ajuda a nivell europeu. La plataforma recorda que el Noguera Ribagorçana és el riu amb més preses d'Europa, ja que només en uns cent quilòmetres en té cinc (Baserca, Escales, Sopeira, Canelles i Santa Anna) i que aquest projecte en suposaria la sisena. "No té sentit que als Estats Units estiguin eliminant preses per naturalitzar els rius i aquí en vulguem construir de noves", ha lamentat Vázquez.

Per la seva banda, la presidenta del Centre Excursionista de Lleida, Mercè Ciutat, ha recordat que l'any 2006 ja es va aconseguir aturar un projecte semblant i demana ara impedir novament aquesta actuació, amb una resposta massiva. Ciutat lamenta que l'únic objectiu d'aquest projecte és beneficiar els interessos econòmics de les empreses elèctriques a costa de les persones i del patrimoni natural.