L'alcaldessa de Santiago de Xile recupera els seus orígens al Pallars

Carolina Tohá és filla d'un ministre d'Allende assassinat per la dictadura de Pinochet

Redacció
24 de març del 2015
Actualitzat a les 23:41h
Carolina Tohá va visitar el Pallars Jussà, on es va entrevistar amb Joan Ubach.
Carolina Tohá va visitar el Pallars Jussà, on es va entrevistar amb Joan Ubach. | Consell Comarcal Pallars Jussà

Tohá va visitar el Pallars Jussà, on es va entrevistar amb Joan Ubach. Foto: Consell Comarcal Pallars Jussà


L’alcaldessa de Santiago de Xile, Carolina Tohá, ha fet una visita als seus orígens pallaresos aquest passat cap de setmana. Tohá, alcaldessa de la ciutat des de 2012, és neta d’un immigrant originari del poble de Suterranya, localitat del municipi de Tremp, on encara s’hi troba la casa mare de la família Tohá.

Carolina Tohá va aterrar aquest cap de setmana a Barcelona i només posar els peus a terres catalanes es va encaminar direcció el Pallars Jussà on va visitar el poble de Suterranya i la casa de la seva família, on no havia tornat des de 1982. Tohá també va visitar Tremp on es va entrevistar amb el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Joan Ubach. Segons va indicar Ubach, durant la conversa l’alcaldessa de Santiago de Xile es va interessar per diferents temes de política local i per conèixer els diferents sectors econòmics de la comarca, alhora que va mostrar força interès pel procés català.

Filla d'un ministre d'Allende assassinat per la dictadura de Pinochet

Carolina Tohá va passar les seves primeres hores a Catalunya endinsant-se en el seu passat familiar per continuar el viatge de nou cap a Barcelona, on romandrà uns dies de visita. La vocació política de Tohá, que també ha estat diputada al parlament xilè durant dues legislatures, li ve del seu pare José Tohá González, periodista i polític xilè que va esdevenir ministre d’Interior i de Defensa durant el govern de Salvador Allende i que va morir assassinat el 1974, durant els inicis de la dictadura militar d’Augusto Pinochet.

Aquesta circumstància va fer que la família Tohá hagués d’exiliar-se a Mèxic fins el 1979. L’avi de la família, José Tohá Soldavilla va sortir de Suterranya a la recerca d’un futur millor en direcció a Argentina. Més tard es va traslladar a Xile on es va establir finalment la seva família.