Mas planteja des de Mollerussa el repte de fer créixer les terres de cultiu

El president de la Generalitat creu que el país necessita ampliar "el rebost" davant el "jardí" que suposa la zona forestal | Destaca la innovació i l'empenta de Mollerussa durant la inauguració de la Fira de Sant Josep

À.Ll / ACN
19 de març del 2015
Actualitzat el 20 de març a les 0:35h
Mas ha inaugurat la Fira de Sant Josep de Mollerussa
Mas ha inaugurat la Fira de Sant Josep de Mollerussa | Salva Miret

Artur Mas ha inaugurat la Fira de Sant Josep de Mollerussa Foto: Salva Miret


El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha assegurat aquest dijous en el discurs d'inauguració de la Fira de Sant Josep de Mollerussa que el país s'ha de plantejar el repte d'incrementar la superfície de cultiu perquè ''un país del segle XXI ha de tenir més i millor rebost''. El president ha fet referència a l'evolució del món agrari en els darrers 35 anys i ha alertat de la pèrdua de sòl agrari en detriment de la massa forestal que ha passat del 42% al 60% del total de la superfície del país.

Segons Mas, això representa que ''tenim molt més jardí però menys rebost'', malgrat que la producció agrícola ha incrementat gràcies als avenços tecnològics. Mas ha destacat que el creixement de les terres de cultiu va lligat amb l'avantprojecte de la Llei del sòl agrari i ha desitjat poder posar en servei sòls que no són productius per tal que ho puguin acabar sent.
 

Mas ha conversat amb alguns dels expositors de la Fira de Sant Josep Foto: Salva Miret


Mas defensa el paper del Govern per mantenir el Pla de Desenvolupament Rural

El president també ha reivindicat el paper de la Generalitat en el Pla de Desenvolupament Rural (PDR) dels propers 7 anys, i que ha assegurat que supleix les ''mancances'' de l'aportació econòmica del govern espanyol. La reivindicació no és nova, ja que es va posar de manifest en el debat monogràfic d'agricultura que va acollir el Ple del Parlament el passat mes de juliol i que posteriorment, el passat mes de gener, el conseller Pelegrí va concretar durant la presentació del pressupost d'Agricultura. Així, el Govern incrementarà la seva aportació al cofinançament al nou PDR que passa del 42% al 50% amb una inversió global de 403 milions d'euros, per compensar la retallada de l'Estat del 74%.

Mas també ha volgut remarcar que el PDR de 2007 a 2013 ha registrat un dels ''aprofitaments més alts'' de tots els PDR de l'Estat, amb un 90% de rendiment dels recursos i ha lamentat que ''els qui no ho fan així'' acaben provocant la pèrdua d'aquests béns. Per aquest motiu, ha destacat davant la presència de la subdelegada del govern espanyol a Lleida, Inma Manso, i també del responsable de la comissió d'Agricultura del Congrés dels Diputats, José Ignacio Llorens, que malgrat la Generalitat té menys caixa en aquests moments, inverteix més en el PDR.

Mollerussa, "ciutat d'iniciativa i empenta" segons Mas

Finalment, Mas ha volgut destacar la ''capacitat d'iniciativa i empenta'' d'una ciutat com Mollerussa, que amb 15.000 habitants és capaç d'organitzar un certamen firal de la magnitud de la Fira de Sant Josep, per on passen centenars de milers de visitants. Així, ha esperonat a que aquest caràcter qualli a l'entorn del país ''perquè ara cal curar les ferides dels darrers anys''.

Al seu torn, l'alcalde i president de Fira de Mollerussa, Marc Solsona, ha desitjat que la 143a edició de la Fira de Sant Josep esdevingui un fòrum de debat del sector agrícola i també un punt de transacció comercial tot i les actuals ''debilitats del sector'' que ha atribuït a les reformes que no depenen de la Generalitat sinó de l'estat espanyol.