Denuncien que la Diputació va fitxar detectius per investigar l'interventor

Alts càrrecs de l'organisme admeten la contractació de dues persones per fer "una investigació general", però neguen que hi hagués l'encàrrec de controlar Josep Mateu

per ACN / À.Ll, Lleida | 19 de març de 2015 a les 00:18 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de març de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Simarro amb dos periodistes Foto: Laura Cortés


La Diputació de Lleida està involucrada en un episodi de detectius. Segons ha denunciat aquest dimecres Pau Simarro, l'advocat de l'exinterventor de l'organisme, Josep Mateu, l'ens provincial va contractar els serveis de dos detectius, concretament dues noies que es van fer passar per periodistes, per intentar treure informació exclusivament a Mateu. "Es va manar que s'investigués a Mateu", ha apuntat Simarro després de sortir del jutjat on han declarat quatre alts càrrecs de la Diputació per una querella contra l'exinterventor per un delicte d'alteració documental fraudulenta i d'infidelitat en la custòdia de documents per haver presumptament filtrat informació a la premsa.


La Diputació cessa Mateu, assegura, per revelació de secrets

Mateu va ser cessat l'1 d'octubre de 2013 per, segons l'ens provincial, revelació de secrets arran d'uns documents (entre ells una factura d'un restaurant) publicats en un mitjà de comunicació de Lleida a l'abril del 2014. Simarro però, ha negat que el seu client hagués filtrat aquesta documentació a la premsa i destaca que el cessament es va efectuar abans de la publicació. Defensa que la veritable raó del cessament del seu client va ser que Mateu es va negar a aprovar despeses de presidència injustificades, com per exemple, l'esmentada factura de 1.050 euros d'un sopar al restaurant La Barca del Salamanca, al Port Olímpic de Barcelona, el 23 de novembre de 2012, uns diners que tot i així es van cobrar perquè l'import està considerat com a "despesa menor".


L'interventor es va negar a firmar un sopar i un viatge a Califòrnia

L'interventor va considerar que no s'acreditava l'interès públic d'aquest sopar que es va produir dos dies abans de les eleccions al Parlament, i tampoc va aprovar els 4.000 dòlars en un viatge oficial del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, a Califòrnia perquè els imports, segons el lletrat, no quadraven i a més estaven justificats de manera incorrecta. Per Simarro, el problema és que "Reñé s'afarta (de les negatives de Mateu) i el cessa".


L'advocat ha explicat que el cessament es produeix només deu dies després del 20 de setembre de 2013, quan Mateu presenta en un ple fins a cinc informes escrits explicant irregularitats i incongruències però les publicacions a la premsa són posteriors, al març de 2014. En aquests informes denuncia també el pagament per part de la Diputació d'una multa de 900 euros imposada al xofer del president Joan Reñé així com alteracions en el control horari laboral dels funcionaris (hores de més que es paguen i no es fan), assegura Simarro.

Dos detectius que es fan passar per periodistes

És en aquest context que entren en escena els detectius. Segons ha explicat Simarro, els alts càrrecs de la Diputació han reconegut que es van contractar (amb diners públics) els serveis de detectius per "fer una investigació general" per esbrinar com es van filtrar els documents a la premsa, un fet que nega l'advocat, que considera que els dos detectius volien vigilar Mateu.
 

 

Participació