La sardana mou més de quatre milions

Mascarell explica que les 400 entitats sardanistes existents arreu del país mobilitzen 250.000 persones cada any | "Sovint s'expressa una idea que no es correspon amb la realitat", es lamenta

Bernat Ferrer
14 de març del 2015
Actualitzat el 15 de març a les 0:08h
Concurs de colles sardanistes a Barcelona, en una imatge d'arxiu.
Concurs de colles sardanistes a Barcelona, en una imatge d'arxiu. | A. Costa

A Catalunya hi ha unes 400 entitats sardanistes que compten amb unes 50.000 persones afiliades. I, a les múltiples ballades que organitzen, hi impliquen uns 250.000 participants directes -sense comptar-hi els d'altres milers que assisteixen als aplecs i no ballen. Aquestes són algunes de les dades donades a conèixer aquesta setmana pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, amb motiu de l'inici de Calella Capital de la Sardana 2014. Tot aquest bullici d'entitats i moviment de persones, a més, genera un moviment econòmic de quatre milions d'euros anuals en contractacions de cobles.

"Sovint s'expressa una idea sobre la sardana que no es correspon amb la realitat", s'exclama Mascarell. "Hi ha un moviment molt potent", reivindica, tot i que és conscient que pateix d'una certa endogàmia. "No surt de les seves pròpies fronteres", es lamenta. Per aquest motiu, es mostra confiat que cada nova edició de la Capital de la Sardana contribueix a desbordar els límits del sardanisme tradicional. "Quan, ara fa tres anys, ens van va presentar aquest nou esdeveniment, ens va semblar que tindria un ressò molt positiu, com s'està demostrant", ressalta.

Per trencar els "prejudicis" envers el sardanisme, Mascarell creu útil prendre consciència dels números que s'hi mouen: "Hi ha més de 80 cobles, que impliquen mil instrumentistes. Tenim cent colles en competició i, cada any, s'estrenen aproximadament unes 150 obres. A més, també s'editen una vintena de CD's amb música de cobla."

"Sovint visualitzem la sardana com un moviment antic", es lamenta, i tot seguit recalca: "El fet que una cosa vingui de molt enrere, no vol dir que sigui antic." Aquest cap de setmana, a Calella, confia que "el moviment s'engrandeixi" i vagi recuperant el paper que li correspondria.