El COU d'Àger estrena el primer planetari mòbil tridimensional del món

El centre del Montsec considera que aquesta nova oferta permetrà renovar la certificació de Destí Turístic Starlight

Àlvar Llobet
13 de març del 2015
Actualitzat a les 17:59h
El delegat del Govern s'ha posat les ulleres durant la projecció
El delegat del Govern s'ha posat les ulleres durant la projecció | Àlvar Llobet

El Centre d'Observació de l'Univers d'Àger (COU) ha estrenat aquest divendres el planetari en tres dimensions, el primer del món amb una cúpula mòbil. A partir d'ara, el planetari, conegut com l'Ull del Montsec, oferirà pel·lícules tridimensionals que s'hauran de veure amb unes ulleres especials. 

El director del centre, Salvador Ribas, ha indicat que la reconversió de l'espai en un planetari 3D ha consistit en la instal·lació d'un nou sistema de set projectors de nova generació que possibiliten que a la cúpula es puguin veure més de 14,5 milions de píxels, un nou sistema informàtic amb deu ordinadors i diversos sistemes auxiliars. Aquest equipament ha estat instal·lat per l'empresa SkySkan Europe per valor de 486.000 euros.

Aquest nou planetari, que des del centre es vol popularitzar com a "Open 3D", ajudarà, segons Ribas, a conservar la qualificació de destí Starlight que té el Montsec des de l'any passat. Aquell segell avala la qualitat de l'entorn pel que fa a poca contaminació lumínica que permet una observació òptima de l'univers. "La propera revisió serà l'any 2017 i estem treballant per renovar-la" ha destacat Ribas als periodistes abans de la projecció d'un dels vídeos que s'oferiran.

El centre inaugurarà un nou telescopi a l'estiu

El nou planetari es complementarà amb la inauguració el proper estiu d'una nova cúpula on hi anirà un telescopi que serà el més gran del COU. En aquest espai també s'hi habilitarà una aula amb la mateixa capacitat que el planetari on els visitants podran seguir l'observació.