Arriba a La Seu d’Urgell el documental \"Vidas sonoras\"

Vidas Sonoras és el primer documental que aprofundeix en el dia a dia d’aquelles persones que experimenten una pèrdua auditiva. A la Seu d'Urgell es podrà veure aquest dijous, 10 de març, a les sis de la tarda als Cinemes Guiu.

Redacció
09 de març del 2011
A la  província de Lleida al voltant de 56.000 persones tenen pèrdua d’audició. A la Seu d’Urgell, més de 1.600 persones podrien patir sordesa en un major o menor grau.
Aquest documental pretén afavorir que es normalitzi i s’entengui que tenir una pèrdua auditiva no significa haver de restar aïllat o exclòs de la societat en què vivim.

Els protagonistes deVidas Sonoras són persones anònimes que van obrir les seves vides a aquesta iniciativa de Widex Audiòfons per a concienciar la societat sobre el valor d’una bona audició. Quatre d’ells la van perdre un dia i, a través d’aquest documental, podem conèixer de primera mà que se sent quan es recupera aquest sentit. Els testimonis que apareixen en el documental són cinc casos extrets de la vida real, casos amb els que qualsevol persona s’hi pot sentir identificada i interpretar el seu missatge d’optimisme i superació des del reconeixement i l’empatia.
 
Més de 750.000 afectats a Catalunya: un dèficit molt proper
 
A Catalunya, al voltant de 750.000 persones pateixen algun tipus de pèrdua auditiva.  L’índex d’incidència a partir dels 55 anys supera el 20%, tot i que aquesta patologia pot estar present en qualsevol edat. És un déficit de gran afectació social amb orígens molt diversos i que,  a més, no atén a limitacions per edat: tots som  suceptibles a tenir  pèrdua d’audició, i és en aquest sentit que s’ha de dur a terme una important tasca de divulgació i conscienciació. El missatge que vol transmetre Vidas Sonoras és clar: en el cas que algun dia experimentem un dèfitit auditiu, hi ha molts avenços tecnològics que ens poden a judar a continuar desenvolupant la nostra  vida  amb total normalitat.
 
Gaudir la vida amb els cinc sentits
 
Però tot i la seva gran incidència, un estudi realizat per Widex Audiòfons revela que el rebuig a l’ús de mesures correctives encara està molt viu i que persisteixen alguns signes de discriminació, amb un 42,5%  dels  enquestats que opina que les persones amb pèrdua auditiva tenen menys capacitats per a desenvolupar activitats professionals. ‘Encara existeix molt desconeixement al voltant de la pèrdua auditiva i les persones que la pateixen– afirma Juan Martínez Sanjosé, president de Widex Audiòfons, - i és per això, que hem volgut desenvolupar un projecte atractiu per a intentar erradicar-los. “Vidas Sonoras”n’és el resultat’. Per portar a terme aquest documental, Widex Audiòfons ha comptat amb el treball de producció de l’Albert Solé, guanyador d’un Goya i un Gaudí el 2009 per ‘Bucarest, la memòria perduda’, que tractava de la malaltia de l’Alzheimer del seu pare, Jordi Solé Tura, i la direcció d’en Wilson Osorio, director colombià que també pateix pèrdua auditiva.