El Museu de Lleida cedeix objectes per a dues mostres a Santiago i Croàcia

Es tracta de la taula de Sant Jaume procedent de l'església d'Alcoletge i de tres peces d'època ibèrica

Un dels objectes cedits pel Museu de Lleida
Un dels objectes cedits pel Museu de Lleida
ACN
12 de març del 2015
Actualitzat a les 11:36h

El Museu de Lleida, diocesà i comarcal ha cedit diversos objectes de la seva col·lecció per a dues exposicions que s'inauguraran en breu. Es tracta de la taula de Sant Jaume procedent de l'església parroquial d'Alcoletge i atribuïda a Jaume Ferrer II, la qual ha estat cedida temporalment pel museu lleidatà al Museo Centro Gaiás de Santiago de Compostel·la, on participarà a l'exposició 'Camiño. A Orixe'. També ha cedit temporalment per a una mostra del Museu Arqueològic de Zagreb (Croàcia) un casc amb clatellera, una espasa de fulla recta i una falcata, tots ells objectes d'època ibèrica i pertanyents a la col·lecció arqueològica procedent de l'Institut d'Estudis Ilerdencs.

La taula, atribuïda a Jaume Ferrer II, presenta una figura de cos sencer de Sant Jaume vista de front, dempeus i vestint una capa blava. Té els peus nus i es troba sobre un paviment de rajoles. Porta els atributs d'un pelegrí: a la mà dreta un bordó i al barret, unes petxines. A la mà esquerra du el llibre dels evangelis, amb les tapes vermelles. El rostre del sant, barbat, transmet serietat i sobrietat. Al fons s'observa una arquitectura i un paisatge esquemàtics. I al damunt, una decoració daurada amb detalls vegetals gravats.

La figura té la particularitat que al barret, flanquejat per les petxines, s'hi troba una Veronica o vera efígie de Crist, un 'souvenir' que els pelegrins acostumen a adquirir a Roma. A més, al paisatge del fons, també es poden observar dues figures de pelegrins.

La taula, que possiblement fos la central d'un retaule, va ingressar al Museu Diocesà de Lleida l'any 1902, procedent de l'església parroquial de Sant Miquel d'Alcoletge. Segons alguns especialistes, a més, la taula podria procedir originalment de la Seu Vella de Lleida.

La mostra 'Camiño. A Orixe', organitzada per la Fundación Cidade da Cultura de Galícia, a través de la Direcció d'Acció Cultural de la Xunta de Galícia, vol donar a conèixer la història i tradició de la ruta jacobea mostrant al visitant la relació de l'home i el Camí de Sant Jaume com a experiència vital i espiritual. La mostra es podrà visitar entre el 13 de març el 13 de setembre.  

Tres objectes ibèrics viatgen fins a Croàcia

Altrament, el Museu de Lleida també ha cedit temporalment tres objectes arqueològics d'època ibèrica per a l'exposició 'Northen Iberian: life, death and rituals beyond the Pyrenees', que es podrà veure al Museu Arqueològic de Zagreb, entre el 17 de març i el 30 d'agost.