​Els Agents Rurals localitzen una truita gegant a la Noguera Pallaresa

Feia més de trenta anys que no es localitzava a Catalunya una truita d’aquestes dimensions | Va morir de vella, pesava 7 quilos i mesurava 88 centímetres

Redacció
11 de març del 2015
Actualitzat a les 10:21h
L'exemplar de truita localitzat al Noguera Pallaresa.
L'exemplar de truita localitzat al Noguera Pallaresa. | Agents Rurals

Efectius del cos d’Agents Rurals han localitzat una truita autòctona (Salmo trutta) de grans dimensions que va arribar a la càmera de càrrega de la central hidroelèctrica de Sossís, dins del terme municipal de Conca de Dalt. L’empresa Ibérica de Energías, SL, va avisar els Agents Rurals del Pallars Jussà, que es van desplaçar a la zona per identificar l’exemplar.

La truita va arribar agonitzant dimecres, 4 de març, empesa pel riu Noguera Pallaresa, després d’una llarga vida a un dels millors rius truiters de la península ibèrica. L’exemplar va morir de vell al cap de poques hores. Les seves dimensions eren de 88 cm de llargària i 7 kg de pes. Normalment, les truites autòctones més grosses de la zona arriben a fer un màxim de 50 cm i pesen entre 2 i 3 quilos.

L’exemplar localitzat tindria entre 10 i 11 anys, quan una truita no arriba a superar els 5 anys. Feia més de 30 anys que no es trobava a Catalunya una truita d’aquestes dimensions. Aquest curiós exemplar de truita passarà a formar part d’un registre de les mostres d’animals autòctons de la comarca amb característiques especials i servirà per fer comparatives de registres fòssils al Pallars Jussà.
 

La truita trobada a Sossís, al costat d'un gos. Foto: Agents Rurals


Aquest tram de riu, des d’Àreu, Tavascan i Escaló fins a Collegats, es caracteritza per la qualitat i quantitat d’aigua i per la seva continuïtat, sense talls importants provocats per les preses de les centrals hidroelèctriques.

És important també destacar la bona gestió en el tram més cabalós que va dels termes de Rialp a la Pobla de Segur en matèria de pesca que fa el Departament d’Agricultura conjuntament amb el Conveni Pallaresa. Formen part d’aquest Conveni tots els municipis que tenen riba de riu a la Noguera Pallaresa (Rialb, Sort, Soriguera, Baix Pallars, la Pobla de Segur i Tremp). Precisament, aquest tram no es repobla amb exemplars procedents de piscifactories des de fa més de 10 anys, i les societats de pescadors gestores fa anys que aposten per la pesca sostenible, i donen prevalença a la pesca sense mort.
 

Una altra imatge de la truita gegant. Foto: Agents Rurals


Tot això, juntament amb la vigilància que efectua el cos d’Agents Rurals i a l’aplicació del Pla de gestió del corb marí des de fa quatre anys, han donat com a resultat l’increment de la població de truita autòctona.