Eduard Baches: «Votar ICV a Lleida és fer-ho per la independència»

El candidat ecosocialista a la Paeria aposta per crear un moviment intern dins del partit a favor de l'Estat propi | Considera que la formació està perdent el temps fent un planteig confederal, i diu que cal convèncer els militants que recelen de l'independentisme | Lamenta la desunió de les esquerres a la ciutat i apunta que seran les responsables si Ros torna a guanyar les eleccions

Àlvar Llobet
08 de març del 2015
Actualitzat a les 18:52h
Baches diu que s'està vivint un final d'etapa a la Paeria
Baches diu que s'està vivint un final d'etapa a la Paeria | Àlvar Llobet
Eduard Baches s'estrenarà com a candidat d'ICV a les eleccions municipals. És un dels polítics més joves de Lleida, i se l'ha de posar al sac dels independentistes. Ho és molt. Ho assegura malgrat tenir el carnet d'un partit que aposta per un encaix amb l'Estat espanyol. Baches considera que aquesta és una via morta, impossible, però destaca la necessitat de convèncer aquesta companys seus recelosos del camí cap a l'Estat propi. A nivell local confia en entrar a la Paeria, però no ho farà per pactar ni amb Ros ni amb PP ni amb Ciutadans. 
 
- El seus postulats polítics són una esmena a les maneres de fer del seu partit en altres èpoques?

- Sí, i és molt normal que així sigui. La societat ha canviat, i la política també. O és que ara hem de proposar les mateixes coses que fa 30 anys? Ens calen uns nous plantejaments de gestió de l’administració pública; limitacions de mandat i de sous, més participació, transparència... La revolució ètica al món de la política encara s’ha de fer.

- Quins límits es posa vostè?

- Un topall de sou de 2.000 euros i un màxim de dues legislatures ampliables a tres si el partit ho demana

- A vostès els acusen de ser còmplices de l’actual model de ciutat que hi ha a Lleida. Ho són?

- Aquesta és una crítica molt repetida, i no té fonament. S’intenta barrejar tot i que sembli que ICV va avalar totes les polítiques que es van endegar a la Paeria quan hi havia el govern tripartit. No és així. Les actes testimonien que hi ha molts casos on els nostres representants van mostrar-se en contra de les voluntats de l’alcalde. La privatització de busos és un exemple.
 
- Quina és la base del seu programa electoral?

- S’estructura en dos eixos que estan relacionats. El nacional i el social. Votar ICV a Lleida és fer-ho per la independència de Catalunya, l’única solució que tenim per millorar els problemes socials. La República catalana obre la porta a la construcció d’un model de país que ha de ser molt diferent al que veiem a Espanya. A Lleida hi ha encara molta gent a l’atur, joves que han hagut de marxar a l’estranger a treballar, desnonaments, famílies que no poden pagar la calefacció...

- Què diferencia el seu partit de les altres candidatures?

- La CUP té un pensament polític molt teòric i en canvi nosaltres som més pràctics i tenim més experiència. Venim del PSUC i tenim militants que han viscut moltes coses i que són un pou de saber, i això et dóna una perspectiva de les coses molt gran. El nostre és un projecte de ciutat i no ens enfoquem, com sí fan altres, només amb la figura de l’alcalde. Quedar-te amb la crítica a una sola persona no és bo.  

- L’alcalde Àngel Ros diu que ha treballat per resoldre els problemes socials de la ciutat...

- Han fet molt més els moviments socials que les institucions. Hi ha hagut una manca total de voluntat política per resoldre aquests problemes, i li posaré un exemple: la Paeria va aprovar una moció en la que s’instava al Govern a multar els bancs que tenien pisos buits, i un any després no s’ha posat cap sanció. Hi ha molta por a anar en contra dels especuladors i les entitats bancàries. A la ciutat de Lleida hi ha uns 4.000 pisos buits i en tota la demarcació, uns 10.000. I encara es desnona a la gent. No té cap sentit tot això.

- L’oposició a la Paeria ha estat dèbil?

- Sí. De CiU i PP mai no n’he esperat res. Ara bé, vull trencar una llança a favor de Joan Ramon Zaballos. El seu tarannà dialogant es trobarà a faltar a la Paeria. És l’únic polític que salvaria de l’actual consistori.

- ICV anirà sola a les eleccions?

- Estem explorant amb MES la possibilitat d’anar junts a les municipals. Més enllà d’això, crec que és una irresponsabilitat la divisió dels partits d’esquerres a Lleida. Jo sempre dic que quan les esquerres es barallen els banquers riuen.

- Els banquers i Àngel Ros, que deu estar molt tranquil al veure la divisió de l’oposició…

- Per mi, els banquers i l’alcalde de Lleida van de la mà

- Està  d’acord però que aquesta divisió afavoreix el PSC?

- I tant! El principal enemic de Ros és ell mateix... bé, i ara Marta Camps (riu). Si l’alcalde torna a guanyar les eleccions serà per culpa dels partits d’esquerres. S’imagina que la situació que hem viscut a Lleida aquesta darrera setmana hagués passat a Barcelona? Per la candidatura d’Ada Colau hagués significat, probablement, la majoria absoluta. Pensem què podria passar a Lleida si els partits d’esquerres anéssim a les urnes amb una sola veu. No anar junts és un error que pagarem car.

- Amb qui no pactaria vostè si entrés a la Paeria?

- Cal veure quina és la situació després del 24 de maig. D’entrada ja li dic que ni amb el PP ni amb Ciutadans pactarem cap acord de legislatura.

- I amb Àngel Ros?

- No ajudarem Ros a que pugui governar. Tanquem també aquesta porta tot i admetre que amb el PSC haurem de pactar mocions. Miri, el meu escenari ideal és que ERC i nosaltres sumem suficients regidors per governar Lleida. Coincidim en moltes coses, però ja veurem els resultats.

- Són lliures al 100% per bastir pactes amb qui vulguin?

- Absolutament

- ICV sempre ha tingut al·lèrgia a pactar amb CiU. Com veuria un acord amb Toni Postius després de les municipals?

- (Pensa) És una bona pregunta... depèn. En temes nacionals estem molt a prop. Apostem per la independència de Catalunya i hem compartit moltes mobilitzacions. Ara, en temes socials la cosa ja és diferent.

- Com creu que pot afectar la guerra oberta entre l’alcalde i Marta Camps?

- D’entrada és una imatge lamentable. Veure com els membres de la Fiscalia Anticorrupció entren a la Paeria per buscar informació és una situació que ens ha sabut greu a tots els lleidatans. No ho mereixem això, sobretot perquè ens ha costat molt recuperar l’orgull de ciutat. Aquest episodi ens deixa clares varies coses; que la majoria absoluta no garanteix l’estabilitat de govern. Que el govern municipal ha gestionat fatal els conflictes entre persones, i que és necessària la transparència. Ara mateix a Lleida no hi pot haver cap revulsiu que no passi per una auditoria pública. Estem assistint a un final d’etapa.  
 

El candidat d'ICV creu que Lleida està vivint un final d'etapa Foto: Àlvar Llobet

  
- Creu que poden imputar Ros?

- Ens podem trobar en una situació així sí, i llavors demanaríem dimissions. No hi pot haver un representant polític que estigui imputat. Ros ha de fer una reflexió i pensar si no porta molts anys ja a la primera línia política.

- El seu partit ha presentat un full de ruta que evita la independència i que aposta per un model d’estat propi dins d’una Espanya plurinacional. És possible aquest encaix?

- Aquest full de ruta no és el meu. La brúixola marca independència, i per tant, em sobren aquestes opcions confederals que s’han aprovat. Entenc que dins del partit hi hagi gent que estigui decebuda amb el fracàs d’encaix amb l’Estat espanyol i que necessiti aquestes parades abans d’acceptar que l’única opció possible és la independència, però aquesta proposta plantejada no és viable. Crec que s’hagués hagut de posar una data que marqués la caducitat d’aquests postulats.

- I què creu que ha de passar més per tal que aquesta gent del seu partit que ara són conferedals apostin per la independència?

- Aquesta gent cada cop tenen menys arguments per defensar el vincle amb Espanya. És un error atacar-los, perquè són aliats de l’independentisme. El que s’ha de fer és seduir-los, convèncer-los que la independència és la millor opció perquè el model espanyol està esgotat i no hi ha cap partit que proposi una renovació clara. Podemos no té un argumentari clar i els de Ciutadans ja sabem com són. L’únic que volen aquests nous partits és posar-se a les cadires dels que ara manen. Són el mateix!

- No es creu Pablo Iglesias?

- Al principi pensava que es podien canviar les coses, i com jo molta gent independentista que creien que podia haver un canvi en qüestions socials, però cada cop veig més clar que l’únic que volen és el poder.

- A Lleida són independentistes o confederals?

- A Lleida ciutat hi ha una majoria independentista, sobretot els antics militants del PSUC. S’han adonat que a Espanya no hi ha cap possibilitat de renovació. Jo mateix no he estat independentista sempre, m’he n’he anat tornant amb els anys.

- Creu que ICV acabarà sent un partit independentista?

- Confio que sí. M’encantaria, i per això treballo. Vull que els confederalistes del meu partit s’acabin convertint en independentistes.

- Hi ha la sensació que molta gent d’Iniciativa es nega a ser independentista perquè això suposaria l’assumpció que l’esforç fet per encaixar amb Espanya ha fracassat

- Hi ha una essència d’això, sí. Però hem de ser prou responsables per veure que la independència és el camí i que no podem deixar en mans de CiU i d’ERC la creació del nou Estat català. És necessari involucrar ICV amb el procés independentista per garantir que la Catalunya independent sigui socialment millor. Tenim l’obligació d’aportar el nostre coneixement.

- Si vostè té tan clar el tema de la independència, per quina raó milita a ICV?

- En matèria social m’uneixen moltes coses amb aquest partit. Ho tinc molt clar i accepto que hi pugui haver debat en qüestió nacional i que no sigui fàcil defensar la independència. A ERC o a la CUP no és tan complicat.

- Aquesta crisi pot acabar esberlant el partit?

- Dubto molt que hi hagi una escissió. Ara bé, dono tot el meu suport a la creació d’un corrent crític dins del partit que faci visible l’aposta per la independència. En sóc molt partidari.

- Dolors Camats va negar que les eleccions del 27 de setembre fossin en clau de plebiscit. Hi està d’acord?

- No veure que són unes eleccions plebiscitàries és cometre un error molt gran. Tots els partits que estan a favor de la independència de Catalunya han de crear un full de ruta conjunt per avançar cap a l’Estat propi.  

- La independència justeja?

- Sí. No és una idea que tingui el suport d’una majoria molt àmplia de la societat. Amb ICV ho començaria a ser...