Solsona espera vendre més de 10 tones de patates a la Fira del Trumfo i la Tòfona

El bon temps previst per aquest cap de setmana augura una molt bona assistència de públic

ACN
07 de març del 2015
Actualitzat a les 16:48h
576_1425740339954753
576_1425740339954753

Les patates que es planten a 1.500 metres d'alçada al Solsonès són un dels dos productes estrella de la Fira del Trumfo i la Tòfona de Solsona que ha arrencat aquest dissabte. El trumfo és una paraula que els veïns del Solsonès fan servir per denominar aquest tubercle tan comú a la nostra cuina. El president de l'Associació de Trumfos d'Odèn, Jordi Redorta, ha explicat a l'ACN que tot i que enguany la temporada no ha estat de les millors degut al temps, el trumfo que s'està venent en les seves tres varietats és d'una qualitat "excel·lent". Segons Redorta, encara que els grans distribuïdors ofereixen les patates d'importació a uns preus molt competitius, les de Solsona són "molt millors en gust".

El trumfo del Solsonès és una patata de muntanya -de les varietats del Bufet, la Kennebec i la Red Pontiac- molt valorada per la seva qualitat. El president de l'Associació de Trumfos d'Odèn, Jordi Redorta, ha assenyalat que enguany, en quant a producció, "estem força contents". Les pluges durant el mes de setembre i part de l'agost no van ser gaire ben rebudes pels agricultors ja que van provocar "massa humitat" al camp. Aquestes condicions han afectat a la varietat Red Pontiac, "que potser ha baixat una mica la qualitat". Amb tot, la Kennebec i la Bufet, "segons corroboren els clients", són molt més bones, "molt millor que l'any passat", ha destacat el president.

Darrerament, els mercats exteriors estan interferint en el preu de venda dels trumfos solsonins. Redorta s'ha queixat que la influència dels preus baixos de les patates d'importació són un "fre" a la venda del producte autòcton. 

Tanmateix, el president de l'associació de productors es congratula que el seu és un producte "únic i molt conegut", que sovint salva "amb prestigi i qualitat" el mal que pot fer aquesta competència que ven les patates uns 10 cèntims més barat. Els seus preus no s'han mogut massa respecte l'edició anterior. Les Red Pontiac es mouen al voltant dels 70 cèntims el quilo, mentre que la varietat Bufet se situa entre 1'20 i 1'60 euros el quilo, "depenent del productor i de la zona"

El tipus de trumfo més venut és la varietat Kennebec, perquè és una patata "que serveix per tot, tan si la vols bullir, com si la vols fregir". La més reconeguda com a pròpia de la comarca, però, és la del Bufet, sobretot la negra. Segons Redorta es tracta de la més "exquisida" i és "la més fina i la més selecta". La Bufet és molt apreciada entre els cuiners i és la que se serveix en els plats de la majoria de restaurants de la comarca, per exemple, per elaborar les típiques patates "emmascarades", amb botifarra negra i embotits.

Els productors amb qui ha pogut parlar l'ACN han explicat que estaven satisfets amb la fira. A més, enguany es preveu que l'afluència pugui augmentar degut al bon temps. Alguns dels venedors han destacat com a punt molt positiu que des de fa uns anys cap aquí, el públic ja no és només de Solsona i comarca, "sinó que tenim compradors d'altres territoris que venen expressament a buscar el trumfo del Solsonès".

La tòfona, el diamant negre de la cuina

Un dels objectius dels darrers anys de l'organització de la Fira del Trumfo i la Tòfona és difondre les qualitats de la tòfona entre el públic general. Precisament, el certamen ha reforçat en els darrers anys les jornades tècniques al voltant d'aquest producte, considerat el diamant negre de la cuina, amb l'objectiu de promocionar-ne el consum i també el cultiu. Actualment, a Catalunya hi ha 650 hectàrees de tòfona de conreu, que s'incrementen any rere any.

Detall d'una tòfona en una de les parades de la Fira del Trumfo i la Tòfona de Solsona, aquest dissabte al matí Foto: ACN



El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya és l'encarregat d'organitzar les jornades tècniques al voltant de la tòfona, entre les quals aquest dissabte hi ha hagut una visita guiada a una explotació de tòfones. Un dels reptes del centre és promocionar la tòfona des de diferents punts de vista. D'una banda, intentar que la gent s'animi a plantar tòfona i, de l'altra, que el consumidor reconegui el producte, quines són les seves propietats i com s'ha de cuinar. 

Es preveu que aquesta sigui una de les millors temporades de la tòfona dels darrers anys degut a les pluges i les temperatures suaus que ha fet al llarg de l'estiu i la tardor. L'any passat es van produir al voltant de dues tones de tòfona arreu de Catalunya i unes 45 a tot l'estat espanyol. Les previsions del CTFC a principis de temporada eren que s'arribaria a les cinc tones de producció. Fins diumenge es podran trobar tòfones de qualitat a la fira a preus que se situen al voltant dels 600 euros el quilo.

Una seixantena de parades i múltiples activitats paral·leles

Prop de seixanta parades s'han instal·lat aquest dissabte i fins diumenge pels carrers del nucli antic de Solsona per celebrar l'onzena edició de la Fira del Trumfo i la Tòfona. Enguany s'ha incrementat lleugerament el nombre de parades en relació als anys anteriors i s'estan organitzant una desena d'activitats paral·leles, entre les quals exposicions i degustacions. 

Aquesta edició la fira coincideix amb una campanya de Catalunya contra el Càncer que s'adreça, principalment, a infants i joves amb activitats artístiques, culturals i esportives. Entre elles ha destacat un taller en què els més menuts han pogut expressar la seva vessant més creativa amb l'objectiu d'elaborar un plat que tenia el trumfo com a element principal. 

Un productor del trumfo ha vingut a la fira amb la intenció de vendre tot el remolc ple de patates Foto: ACN