El jaciment del Cogul es podrà visitar durant els cap de setmana i l'agost

La Conselleria de Cultura ha signat un conveni amb el Consell Comarcal de les Garrigues i l'Ajuntament del Cogul per gestionar de manera conjunta l'espai

Europa Press
06 de març del 2015
Actualitzat a les 19:50h
El Cogul es podrà visitar durant l'agost
El Cogul es podrà visitar durant l'agost

El Cogul es podrà visitar durant l'agost


La Conselleria de Cultura ha signat aquest divendres un conveni amb el Consell Comarcal de les Garrigues i l'Ajuntament del Cogul per gestionar de manera conjunta el jaciment d'art rupestre de la Roca dels Moros del Cogul (Lleida) amb l'objectiu que pugui obrir els caps de setmana i cada dia d'agost. El Departament de Cultura mantindrà la Roca dels Moros i el centre d'acollida annex oberts a la visita pública durant tots els caps de setmana de l'any i durant el mes d'agost, i posaran els recursos humans i tècnics necessaris per a la seva obertura.

La Conselleria s'ha compromès, a través de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, a implementar projectes pedagògics específics al voltant del conjunt rupestre, en el marc del seu programa d'acció cultural i educativa. El director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Conselleria de Cultura, Joan Pluma, ha explicat a Europa Press que la voluntat de la Generalitat és que el jaciment pugui obrir de manera regular abans de l'estiu --en els dos últims anys ha obert amb visites concertades i guies voluntaris--.

L'Ajuntament del Cogul, propietari de l'entorn de la Roca dels Moros, vetllarà per la seguretat i el manteniment dels béns patrimonials, així com per la redacció del projecte i l'execució de l'obra de connexió a la xarxa elèctrica des del nucli urbà del Cogul fins al centre d'acollida i donar servei a tot l'equipament. El conjunt rupestre de la Roca dels Moros del Cogul, format per 42 figures pintades i 260 elements gravats sobre la roca, està considerat un dels jaciments d'art rupestre més importants i coneguts de la península ibèrica, i el conjunt rupestre més significatiu de Catalunya.

Propietat de la Generalitat, va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, i també va ser declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO l'any 1998. Es tracta d'una cavitat que va fer servir l'home durant uns 5.000 anys. Com a testimoni d'aquest ús, actualment es poden veure diferents gravats i pintures, entre els quals destaca una escena que sovint s'ha interpretat com la representació d'un ball fàl·lic o de fertilitat. Les excavacions portades a terme al jaciment permeten afirmar que la cavitat va ser utilitzada exclusivament com a lloc de culte