Mollerussa, des del campanar

Redueixen el volum i el pes del niu de cigonyes per evitar riscos de despreniments

990_1425659366image
990_1425659366image
Redacció
06 de març del 2015
Actualitzat a les 17:59h

Imatge des de dalt del campanar de Mollerussa


Tècnics de Fauna del Departament d'Agricultura han reduït aquest divendres al matí el volum i el pes del niu de cigonyes que hi ha al capdamunt del campanar de l'església de Sant Jaume de Mollerussa. Es tracta d'una operació que es repeteix cada 5 o 6 anys i que es fa per reduir el risc de despreniments a la via pública de la llenya i els materials diversos que les cigonyes utilitzen per fer el nou.

Per fer-ho s'ha requerit una grua de grans dimensions, ja que aquest campanar és el més alt de Lleida i segons el tècnic, Damià Sánchez, ''té una dificultat enorme''. El niu feia gairebé 2 metre d'alçada i s'ha reduït fins a 40 centímetres. Damià Sánchez ha explicat que ''el buidatge'' del niu s'ha de fer com ho fan les cigonyes però a la forma inversa. És a dir, elles cada any posen una capa de materials i llenya que fa que el niu vagi incrementant progressivament la seva mida. Els tècnics, amb l'ajuda de forques i aixades retiren aquestes capes ''d'anualitats'' fins aconseguir la mida desitjada que no comporti riscos de despreniments.
 

Un tècnic ha rebaixat el pes del niu


Al niu del campanar de Mollerussa s'hi intervé d'aquesta manera cada 5 o 6 anys. A dia d'avui el pes aproximat de tot el material que hi havien acumulat les cigonyes era d'entre 400 i 500 quilos. Els tècnics de fauna però, intervenen pràcticament de forma bianual a tots els campanars de la demarcació on hi ha nius de cigonya fent tasques de suport de neteja o reducció dels nous.

Són unes operacions que es fan entre els mesos d'agost i el febrer ja que les cigonyes comencen a pondre els ous a mitjan de març. La de Mollerussa s'ha retardat perquè les condicions meteorològiques adverses de la setmana passada ho van fer inviable, i per això ha estat el darrer campanar de Lleida on s'ha intervingut aquesta campanya.