Promocionar el consum i el cultiu de tòfona, reptes de l'onzena edició de la Fira del Trumfo i la Tòfona del Solsonès

El gruix d'activitats arribarà el cap de setmana amb la instal·lació d'una seixantena de parades

ACN
06 de març del 2015
Actualitzat a les 0:03h
El taller sobre les aplicacions de la tòfona negra a la cuina
El taller sobre les aplicacions de la tòfona negra a la cuina | ACN

El cuiner Roger Vilaginés explicant al públic del taller quins plats amb tòfona cuinaran Foto: ACN


Solsona (ACN).- L'onzena edició de la Fira del Trumfo i la Tòfona del Solsonès ha arrencat aquest dijous a la tarda amb un taller sobre les aplicacions de la tòfona negra a la cuina. Precisament, el certamen ha reforçat en els darrers anys les jornades tècniques al voltant d'aquest producte, considerat el diamant negre de la cuina, amb l'objectiu de promocionar-ne el consum i també el cultiu. Actualment, a Catalunya hi ha 650 hectàrees de tòfona de conreu, que s'incrementen any rere any. El gruix d'activitats de la fira arribarà el cap de setmana amb la instal·lació d'una seixantena de parades a la Plaça Major de Solsona. L'altre producte estrella serà el trumfo, unes patates que es planten a 1.500 metres d'alçada.

Un dels objectius dels darrers anys de l'organització de la Fira del Trumfo i la Tòfona és difondre les qualitats de la tòfona entre el públic general. Per això, s'organitzen diferents activitats paral·leles com un taller de cuina amb tòfona negra, impartit pel cuiner solsoní Roger Vilaginés. De fet, el mateix Vilaginés ha admès que al seu restaurant "només fa quatre anys que hem començat a treballar amb la tòfona, però cada cop ho fem més perquè és una espècie de temporada, fantàstica i de proximitat". El cuiner ha explicat que el Solsonès "és una comarca productora de tòfona" i "mica en mica ens hem d'anar culturitzant i descobrir que no és tan cara i se'n poden fer moltes coses"

Un dels plats que s'han elaborat al taller amb mantega de tòfona Foto: ACN



El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya és l'encarregat d'organitzar les jornades tècniques al voltant de la tòfona, entre les quals també hi ha una visita guiada a una explotació de tòfones. Un dels seus tècnics Juan Martínez de Aragón, ha explicat que el seu repte és "promocionar la tòfona des de diferents punts de vista". "D'una banda, intentar que la gent s'animi a plantar tòfona i, de l'altra, que el consumidor reconegui el producte, perquè encara hi ha molta confusió entre el públic sobre les seves propietats o com s'ha de cuinar", ha detallat el tècnic del CTFC. 

Es preveu que aquesta sigui una de les millors temporades de la tòfona dels darrers anys degut a les pluges i les temperatures suaus que ha fet al llarg de l'estiu i la tardor. De Aragón ha confirmat que, a falta de les dades definitives, la campanya d'enguany "serà molt millor que la de l'any passat, quan es van produir al voltant de dues tones de tòfona arreu de Catalunya i unes 45 a tot l'estat espanyol". De fet, les previsions del CTFC a principis de temporada eren que s'arribaria a les cinc tones de producció. També han anat en augment les hectàrees de tòfona de cultiu, que actualment ja arriben a les 650. 

La patata o trumfo serà l'altre producte estrella de la fira solsonina. El trumfo és una expressió que els veïns de Solsona fan servir des de temps immemorials per denominar la patata. El trumfo del Solsonès és una patata de muntanya, de les varietats del Bufet, la Kennebec i la Red Pontiac, i molt valorada per la seva qualitat. Es tracta d'un producte molt gustós degut a l'alçada en què es conrea, a uns 1.500 metres. 
 

El taller sobre les aplicacions de la tòfona negra a la cuina Foto: ACN



Una seixantena de parades i múltiples activitats paral·leles

Prop de seixanta parades s'instal·laran aquest cap de setmana als carrers del nucli antic de Solsona per celebrar l'onzena edició de la Fira del Trumfo i la Tòfona. Enguany s'incrementa lleugerament el nombre de parades en relació als anys anteriors i s'organitzaran una desena d'activitats paral·leles, entre les quals exposicions i degustacions. A més, aquest any la fira coincidirà amb una campanya de Catalunya contra el Càncer que s'adreçarà, principalment, a infants i joves amb activitats artístiques, culturals i esportives. 

La del Trumfo i la Tòfona és la segona fira més important del Solsonès, després de la de Sant Isidre. De fet, segons ha explicat a l'ACN el coordinador, Pere Obiols, cada any la fira "atrau més afluència de públic de fora del Solsonès". Pel que fa a les previsions de vendes, l'organització calcula que seran les mateixes de l'any passat, quan es van comercialitzar al voltant de 10.000 quilos de patates.