Què ha passat amb Larida?

Les claus per entendre la investigació de la Fiscalia en relació a la presumpta condonació de 281.783 euros de la Paeria a l'empresa concessionària de la discoteca lleidatana

Àlvar Llobet
05 de març del 2015
Actualitzat el 01 de juliol a la 1:08h
Ros durant l'anunci de la creació del Centre de Producció d'Arts Escèniques
Ros durant l'anunci de la creació del Centre de Producció d'Arts Escèniques | Paeria

La Fiscalia Anticorrupció entrava aquest dimecres a la Paeria de Lleida per buscar informació relacionada a un presumpte tracte de favor de la Paeria cap a l'empresa Adaix de negocios S.L. la responsable de l'explotació pública de la discoteca Larida fins l'octubre del 2014. La investigació deriva d'una denúncia de la regidora Marta Camps, que ha obert de bat a bat les portes d'una concessió complexa i amb molts actors.

Els antecedents

El 30 de gener de 2009 s'obre a concurs la concessió de la gestió i explotació d'activitats d'oci al Turó de Gardeny. Són quatre les empreses que hi participen i una, Adaix de negocios SL, la que acaba guanyant aquest procés, que contempla una explotació de 3 anys amb possibilitat de dues pròrrogues d'un any cadascuna. El cànon anual queda fixat en 240.000 euros (iva exclòs) i la concessionària ha d'abonar un import de 30.000 euros anuals de costos de la Guàrdia Urbana, a més de fer-se càrrec d'una obra de plantació d'arbres a la futura rambla d'accés al Parc Científic i Tecnològic de Gardeny. A aquests imports se li sumen els 161.655 euros en concepte de garantia addicional fonamentats en estimacions de la Paeria per l'enderroc de l'edifici de l'Excess, construït per Adaix com a  discoteca d'hivern.

2012: Primers deutes

Els problemes comencen el 2012. El contracte finalitza aquest any i salten les alertes al consistori al comprovar que l'empresa té un deute acumulat que fa inviable la seva voluntat de sol·licitar una pròrroga. Davant d'aquest panorama i atenent "la situació precària" de l'empresa, l'àrea de Concessions de la Paeria proposa acceptar una pròrroga amb la condició que Adaix pagui el deute que té contret. 157.530 euros en conceptes de cànon, de Guàrdia Urbana i d'electricitat més els 161.655 euros de la garantia addicional. La pròrroga s'aprova. És fins el 2 de juny de 2013.

2013: Les factures s'acumulen

Els deutes d'Adaix augmenten i els problemes tornen a ser els mateixos. Davant la proximitat de la finalització de la pròrroga, la Paeria torna a alertar a la concessionària que cal tenir els pagaments al dia per tenir l'opció de prorrogar un altre any, el darrer d'acord amb el contracte. La Paeria fracciona aquests pagaments, que són atesos parcialment el 3 de juny per l'empresa. Aquesta situació obre la porta a la possibilitat d'una nova renovació que caducarà el 2 de juny del 2014. En aquest sentit, el consistori insisteix en la necessitat d'estar al dia dels pagaments, més quan es contempla que ja no hi poden haver més pròrrogues d'acord amb les condicions fixades el 2009.
 

Ros i diversos regidors a l'edifici de l'Excess Foto: Paeria


2014: Ros vol canviar el contracte inicial

És el darrer estiu i l'empresa deu un total de 320.000 euros més els 161.655 de la garantia addicional segons l'informe de la Fiscalia al qual ha tingut accés NacióLleida. En un mail del 25 de març, la regidora d'Economia, Montse Mínguez, admet que Adaix no ha pagat res del 2013 i que s'havia procedit a un fraccionament per facilitar el pagament. El 2 de juny expira la pròrroga, i és en aquest moment que la història fa un gir. Àngel Ros transmet al secretari general de la Paeria la "conveniència" que no s'acabi la concessió, una idea que el mateix secretari recull per proposar una "modificació del contracte per raons d'interès públic". 

D'aquesta manera es considera l'existència d'interèspúblicper modificar elcontracteiestendrel'últimapròrrogafins a la finalitzacióde la temporada d'estiud'oci,valorantl'existència de nouselements. Per reblar el clau, el 10 d'abril de 2014 es presenta un informe de la regidoria de Turisme sobrela idoneïtat delserveide discoteca, ociirestauracióa Gardeny,jaques'argumentaquela"ciutat nopot prescindird'aquest equipamentpermotiusde la cohesióipausocial". Ambdata a 20 de maigde 2014 es posen de relleuels deutespendents, que sumen 276.539euros.

S'amplia la concessió


La concessió s'amplia entreel 3 de junyde 2014 iel 2 d'octubrede 2014 ambun cànonproporcional de83.315,75euros, ivaexclòs,quees pagaràanticipadament,ies deixaclar quel'eficàcia d'aquestacord quedacondicionada alcompliment delsconceptesde pagamentpendentsen l'informed'Economia. Paral·lelamentes comunica aAdaixel decretones desestimendues sol·licitudsregistradesendata de 25 d'abrili 22 de maigen quees reclamauna reducció delcànonidelsconsumd'aiguaielectricitatjaqueno s'hapogutdisposar de latotalitat de lasuperfícieconcessionadadurant els 4anys delcontracte.

La Paeria flexibilitza el cobrament


Larida ja anuncia la seva obertura l'estiu del 2014 i encara no s'han donat les condicions de l'acord, basades en el pagament del deute. És en aquest moment que l'alcalde, segons l'informe remés a Fiscalia, recriminales"durescondicionseconòmiqueside pagament" i insisteix en lanecessitat de buscarcriterisde flexibilitat instantals responsables delàrea d'EconomiaiUrbanismea buscar un nouacordper "salvar"la situaciói demostrarl'"interèspúblic".

Es condona el pagament de la garantia addicional


Com a solució, l'alcalde acaba acceptant els recursosde reposicióregistratspel concessionaridestinatsa rebaixarel deutependentperquè pugui serassumibleel seupagamentiestablint unanovaliquidacióambl'objectiu quepuguinreobrirde formaimmediata. "És un temamoltimportanti notenirobert ladiscotecaLaridageneraràproblemestot l'estiu" assegura en un mail Àngel Ros. En aquest punt, es creu que ja no és necessariexigir elpagamentde la garantiaaddicionalpendentdes de 2010 (161.655 euros) perquè "janocalenderrocar lesinstal·lacions de ladiscotecad'hivern ja que aquest un espaiidoniper acollir elnouCentredeProduccióde les ArtsEscèniquesde la ciutatde Lleida".

Així mateix, s'estableix un fullde rutade totsels informes ques'han de reunirper ajustarels deutespendentsalesquantitats queelsconcessionarispodenassumir. És el que Camps qualifica de "contracte a mida".

Es recalcula el cànon degut a que Adaix no va poder utilitzar tots els terrenys

L'
11 dejuny de 2014, Àngel Ros firma un decret on s'estimaparcialment elrecurspresentatis'eximeixal concessionaridel deured'enderrocarl'edifici construïti de pagarla fiança de161.655eurospendentdes de 2010 iesfa elrecàlcula la baixadelscànonspendentsjaques'admetpart del recursdelsconcessionarisen el sentitqueno es va poderdisposardepartdelsterrenysconcessionatsperlesobresde l'edifici deFruitcentrea Gardeny,d'acordamb l'informedel Gerentdel Parc,en concret2.672,39metres quadrats.

En total, s'eximeix
a la concessionària del pagamenttotal de281.783euros,entre la reducciódel cànoni l'exempcióde la garantiaaddicional, per poderliquidarels deutespendentsi poderobrir elmateix12 juny 2014. Aquesta "condonació" és la que està investigant la Fiscalia.